Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Akce Děkujeme, odcházíme nakonec bez výsledku?

Mohutná stávkovací akce z loňského roku, kdy lékaři hrozili hromadným odchodem z nemocnic, se možná minula účinkem. Hlavní požadavek stávkujících, totiž zvýšení platů, byl totiž doposud splněn pouze v několika málo zdravotnických zařízeních v republice.

Mohutná stávkovací akce z loňského roku, kdy lékaři hrozili hromadným odchodem z nemocnic, se možná minula účinkem. Hlavní požadavek stávkujících, totiž zvýšení platů, byl totiž doposud splněn pouze v několika málo zdravotnických zařízeních v republice. A to i přesto, že slib nárůstu platu každého lékaře o 10%, tj. 5 až 8 tisíc měsíčně, byl páteří smlouvy, kterou ministerstvo zdravotnictví s šéfem stávkujících podepsalo. Zodpovědnost za nedodržení tohoto slibu si mezi sebou momentálně přehazují ministr zdravotnictví Leoš Heger, zdravotní pojišťovny, vedení krajů a ředitelé nemocnic. Není vůbec jasné, kdo nese za vzniklou situaci vinu.

Přidáno dostali zdravotníci ve fakultních nemocnicích, které jsou spravovány přímo ministerstvem. Naopak v krajských zařízeních Středočeského, Pardubického či Moravskoslezského kraje platy zatím navýšeny nebyly. A v nejbližší době ani nebudou.

„Ministr na to neposlal peníze,“ řekl před pár dny náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný (KSČM). "Něco slibuje, ale peníze nepošle. Vycházíme z toho, co mají dnes nemocnice nasmlouvané se zdravotními pojišťovnami, a podle toho je stanovena i mzdová úroveň v jednotlivých nemocnicích."

Leoš Heger se ale tvrzení brání. Fakultní nemocnice prý platy zvýšily, protože jejich ředitelům může ministerstvo tento úkon nařídit, u krajských zařízení tuto možnost nemá. Nespokojené zaměstnance tak odkázal na vedení svých pracovišť. Ač finanční situace krajů není v tuto chvíli růžová, peníze na platy by prý najít mohly. Je však otázka, zda místo platů neřeší spíš investice. "Měly by řešit nákupy materiálů a energií, na kterých loni fakultní nemocnice dokázaly ušetřit stamilióny korun, takže teď i přes menší nárůst příjmů mají na platy," uvedl podle serveru iDnes.cz Hegerův mluvčí Vlastimil Sršeň.

Odboráři jsou nyní přesvědčeni, že ministr už loni při podpisu memoranda s lékaři, kteří hrozili hromadným odchodem z nemocnic, věděl, že slib o desetiprocentním navýšení platu v letošním roce nenaplní. Na úterním vypjatém jednání s odbory byl údajně několikrát otevřeně označen za lháře. Pokud své předchozí sliby nesplní do 30.dubna, jsou podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníkové odbory připraveny protestovat.

Úspory, šetření, škrty v rozpočtu - tato slova se v posledních týdnech a měsících omílají tak často, že z toho až bolí hlava. Nezačínají se tak trochu úspory používat jako univerzální výmluva? Je nastálá krize skutečně taková, aby nebylo možné dodržet teprve před necelým rokem složené sliby? A pokud ano, nebylo by vůči lékařům, jejichž platy jsou v ČR skutečně extrémně nízké, fér, aby namísto zbytečného argumentačního ping-pongu ministr a kraje společně hledali řešení?

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio