Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Bártovy obálky řeší soud

Strana Věci veřejné se jistě zapíše do historie české politické scény. Nikoli však svým přínosem pro blaho veřejnosti, ale celou řadou neuvěřitelných informací, které postupně vyplouvají na povrch a které se vážou přímo na nejvyšší vedení strany.

Strana Věci veřejné se jistě zapíše do historie české politické scény. Nikoli však svým přínosem pro blaho veřejnosti, ale celou řadou neuvěřitelných informací, které postupně vyplouvají na povrch a které se vážou přímo na nejvyšší vedení strany. Celá aféra, která minimálně za několik posledních let nemá v české politice obdoby, připomíná spíše špionážní thriller, než realitu politického života. Námět je dokonce tak poutavý, že již dokonce obsadil divadelní prkna v podobě hry o Kristýny Kočí.

Nejvýraznějšími pojmy, které se v poslední době s Véčkaři nejvíce spojují, jsou odposlechy, výslechy na detektoru lži, provázanost členů strany s firmou ABL a v neposlední řadě uplácení. A právě za uplácení stanul Bárta na lavici obžalovaných, kvůli údajnému pokusu o uplacení bývalých stranických kolegů Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. I Škárka stanul před soudem, ovšem ne za pokus uplatit, ale za to, že úplatek přijal. Hrozí mu až tříletý trest.

Je velmi pravděpodobné, že výčet uplacených nebude konečný a před soudem se tak možná objeví i další známí představitelé Véčkařů, například Radek John. Celý proces bude zřejmě probíhat delší dobu, protože během něho před soudem vystoupí všichni současní i minulí ministři Věcí veřejných. Mimo to bude proces v jenom ohledu skutečně unikátní, neboť Bárta je politikem s dosud nejvyšší ústavní funkcí, v jaké se kdy člověk v Čechách dostal před soud.

Bárta trvá stále na tom, že oběma poslancům peníze pouze půjčoval, bezúročně, a tedy se nejednalo o žádný úplatek. Bohužel vzhledem k tomu, jak rychle zástupci Věcí veřejných mění své výroky a jak rychle přicházejí s novými, obvykle více šokujícími informacemi, lze jen těžko uvěřit, že by tak prosté vysvětlení mohlo celý případ jen tak rozmotat. I pokud by se to povedlo, pověst korupcí neprorostlé strany s čistým štítem už to však Věcem veřejným před voliči jen těžko vrátí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio