Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Berlusconi vyvázl bez trestu – korupční aféra byla promlčena

Konečné rozhodnutí soudu padlo po dlouhém vyšetřování patnáct let staré korupční aféry. V té mělo jít o podplacení Berlusconiho britského právníka Davida Millse za jeho křivé svědectví u soudu.  V roce 1997 údajně Mills křivě vypovídal ve prospěch Berlusconiho ve dvou soudních sporech.

Konečné rozhodnutí soudu padlo po dlouhém vyšetřování patnáct let staré korupční aféry. V té mělo jít o podplacení Berlusconiho britského právníka Davida Millse za jeho křivé svědectví u soudu.  V roce 1997 údajně Mills křivě vypovídal ve prospěch Berlusconiho ve dvou soudních sporech. Úplatek měl činit 600 tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 10,5 miliónů korun.  Peníze prý pocházely z tajných fondů společnosti Mediaset ovládané Berlusconiho rodinou.

Berlusconimu se dařilo proces dlouhá léta oddalovat řadou důmyslných právních kliček a zákonů. V roce 2008 byl soud s italským exministrem pozastaven kvůli zákonu o politické imunitě, jež byl později zrušen Ústavním soudem. V roce 2010 se Berlusconimu povedlo proces protahovat pomocí takzvané legitimní překážky, což je nastroj, na jehož základě mohou ministři a šéf vlády pozastavit soudní proces na 18 měsíců. Jeho právník tak u soudu prosadil hlavní argument obhajoby, tedy promlčení případu.

Státní zástupce byl natolik zklamaný z konečného verdiktu soudu, že odmítl případ dále komentovat. Zato politici v čele s Berlusconiho odpůrci se do něj pustili s chutí. „Výrok o promlčení Berlusconiho opět zachraňuje před přijetím odpovědnosti. Znovu se mu povedlo projednávání protahovat tak dlouho, až odešel bez trestu,“ nechal se podle agentury APA slyšet šéf opoziční formace Itálie hodnot Antonio Di Pietro. Překvapivě nejsou s výsledkem spokojení ani Berlusconiho právníci. Ti tvrdí, že jejich klient si zasloužil zproštění viny.

Berlusconi, který sám sebe prohlašuje za nejlepšího italského premiéra novodobé historie, stále nemá vyhráno – probíhají totiž další tři soudní procesy. Nejvíce mediálně sledovaným je proces, v němž je obviněný kvůli opakovanému a placenému sexuálnímu styku s nezletilou marockou tanečnicí. Svůj milostný poměr s mladou dívkou, známou pod přezdívkou Ruby, měl navíc utajovat pomocí svých pravomocí. Mezi svědky případu se objevily takové celebrity jako Cristiano Ronaldo, George Clooney či šéf stáje Formule 1 Flavio Briatore. Kromě toho je obviněn z daňového úniku ve své mediální společnosti Mediaset. V posledním případu jsou předmětem soudu nelegálně zveřejněné nahrávky.

Přes bohatou paletu soudních procesů byl shledán vinným pouze ve dvou případech. V letech 2007 a 2008 se musel zodpovídat z korupce a nezákonného financování strany. I v tyto případy byly nakonec zvráceny odvolacími instancemi, takže pravomocnému rozsudku se Berlusconi vyhnul.  Expremiér rezignoval na funkci italského premiéra v listopadu minulého roku. Svůj tehdejší odchod podmínil schválením reformních zákonů, které mají Itálii pomoct z nelichotivé ekonomické situace.  Svou značně pošramocenou reputaci si již Berlusconi zřejmě nenapraví, stále má však velkou šanci, že ze zbylých procesů vyjde také bez úhony.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio