Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Bezdomovci pomoc azylových domů odmítají

Nejen ostravští bezdomovci si pevně svojí za svým rozhodnutím, že provizorní obydlí, která si vytvořili, neopustí i přes ty největší mrazy. K odchodu do tepla je nedonutí ani neustále přicházející magistrátní úředníci. Ti se za lidmi bez domova vydávají jednou až dvakrát do týdne.

Nejen ostravští bezdomovci si pevně svojí za svým rozhodnutím, že provizorní obydlí, která si vytvořili, neopustí i přes ty největší mrazy. K odchodu do tepla je nedonutí ani neustále přicházející magistrátní úředníci. Ti se za lidmi bez domova vydávají jednou až dvakrát do týdne. Zajímají se o jejich zdravotní stav, zjišťují, zda nepotřebují pomoc nebo jestli si vyřídili sociální dávky. Svoje příbytky ale bezdomovci tak trochu za svůj domov považují a opustit ho nemíní.

Některým nechybí ani rádio nebo televize, nestěžují si na hlad, někteří dokonce mají psy. „Elektřinu bereme z autobaterií, bohužel jsme sem ještě nestihli zavést světlo,“ překvapuje bezdomovec Roman. Azylová zařízení tak stále oplývají volnými místy, i když lidé na ulici mají o mínusových teplotách dobrý přehled, nechybí jim totiž ani teploměr.

Podle mluvčí ostravského magistrátu se najde pro potřebné asi 20 lůžek a 60 až 70 takzvaných teplých židlí. Tedy pro potřebné v uvozovkách. Je v pořádku, když se mezi bezdomovci najdou takoví, kteří si své provizorní obydlí byli schopni zařídit tak, aby přečkali zimu a mnoho jim nechybělo. Většina těch zmiňovaných „potřebných“ ale jenom předvádí svůj nevděk, když nejsou ochotni přistoupit na jistý řád, který pobyt v azylovém domě podmiňuje. Není sebemenší problém narazit na takové jedince, kteří se raději „zahřejí“ alkoholem. Po takovém posilnění se jim dobře usíná i na mraze a není se čemu divit, že probuzení už se nedočkají.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio