Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Breivika označili za nepříčetného, nejspíš ho mine vězení

Loňského července odpálil Anders Breivik bombu u vládní budovy v Oslu a následně na ostrově Utöya postřílel téměř sedm desítek dalších lidí. Jednalo se o největší masakr v Norsku od dob světové války.

Loňského července odpálil Anders Breivik bombu u vládní budovy v Oslu a následně na ostrově Utöya postřílel téměř sedm desítek dalších lidí. Jednalo se o největší masakr v Norsku od dob světové války. Střelec údajně protestoval proti přistěhovalectví muslimů a podle svého mínění se nedopustil trestného činu, jelikož zabíjel vlastizrádce.

Breivik je nyní pod dohledem psychiatrů, kteří ho budou nadále vyšetřovat. Začátek procesu se plánuje na 16. dubna a prokurátor uvádí, že nové informace ještě mohou změnit jeho názor. Jelikož ale byl označen za nepříčetného v době svého brutálního činu, je dost pravděpodobné, že se za mříže nedostane. Alespoň ne za ty vězeňské.

Žalobce Tor-Aksel Busch řekl, že nebude požadovat trest vězení. Údajně si ale vyhrazuje právo změnit tento názor během procesu, objeví-li se nějaké nové důkazy.

Zločinci hrozí 21 let odnětí svobody, což je v Norsku nejvyšší možný trest. Po uplynutí se ale může dojít k názoru, že je stále ještě nebezpečný, a doba se prodlouží. Pokud by si měl tento trest odpykat na psychiatrické léčebně, zřejmě by mu musely úřady postavit jeho vlastní. Ta stávající totiž nemá dostatečná bezpečnostní opatření.

Podle norských médií má již nyní vězeň k dispozici tři cely, přičemž jedna mu slouží k relaxaci, další jako tělocvična a třetí coby obývací pokoj. Požaduje ale navíc počítač, do kterého by mohl sepsat svoji ideologii, která ho vedla k masovému útoku. Vrahovi, kvůli kterému zahynulo tolik nevinných lidí, se tak dostává skvělého komfortu. Jen aby se mu z té cely brzy nestal čtyřhvězdičkový hotel.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio