Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Černý kašel už zabil tři novorozence

Počet nakažených potvrdila vedoucí epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková. Onemocnění černým kašlem se může zdát jako záležitost dob minulých.

Počet nakažených potvrdila vedoucí epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková. Onemocnění černým kašlem se může zdát jako záležitost dob minulých. Přes povinná očkování, která jsou v České republice povinná již od roku 1958, se nemoc bohužel nedaří zcela vymýtit. Naopak. V roce 2008 bylo hlášeno celkem 770 případů. V roce 2009 už jich bylo 955, což je nejvyšší počet od roku 1966.

Alarmující je, že poprvé po čtyřiceti letech černý kašel opět zabíjel. Dospělý člověk nemusí ani rozpoznat, že onemocněl černým kašlem, avšak pro děti může být tato nemoc smrtelná, což dokládá úmrtí tří novorozenců. Očkování vakcínou se u dětí provádí po narození zhruba v devátém týdnu. Novorozenci, kteří však ještě nebyli očkováni, se mohou černým kašlem nakazit od dospělých, což se zřejmě stalo osudným právě těmto třem novorozencům.

Očkování v raném dětství nevydrží nadosmrti. Člověk imunitu časem opět ztratí, a proto hygienici doporučují kolem dvacátého pátého roku přeočkování, nejlépe v kombinaci s vakcínou proti tetanu.Včasné přeočkování tak může zabránit rozšíření nemoci mezi dospělými a posléze dále na děti, které se nejčastěji nakazí právě od nejbližších příbuzných, s nimiž jsou v kontaktu.

Renata Vaverková zároveň vyzvala rodiče, aby s dítětem v prvních týdnech po narození nechodili do společnosti, dodrželi šestinedělí a tak předešli možným vážným zdravotním komplikacím, které by mohla nákaza vyvolat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio