Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Česko vysoudilo od Evropské komise 12,2 milionu eur

Soudní dvůr EU v Lucemburku rozhodl několikaletý spor ve prospěch Česka, které tak vysoudilo v přepočtu 304 milionů korun.

Soudní dvůr EU v Lucemburku rozhodl několikaletý spor ve prospěch Česka, které tak vysoudilo v přepočtu 304 milionů korun. Podle Evropské komise disponovala ČR před vstupem do EU přebytkem drůbežího masa, rýže, konzervovaných žampionů, mandarinek, ananasů či ovocných džusů, za což požadovala zaplacení pokuty. Unijní právo říká, že si firmy nadbytečné zásoby dělat nemají. Česko ale oponovalo a tvrdilo, že svým jednáním nijak nepoškodilo trh.

Soud dal ČR svým rozhodnutím zapravdu. „Je to významný úspěch, který po téměř pěti letech soudního sporu korunuje dlouholeté úsilí ministerstva zemědělství a ministerstva zahraničních věcí a který potvrzuje, že ČR byla ze strany EK neprávem uložena sankce. Od začátku jsme byli přesvědčeni, že ČR v době svého přistoupení k EU neporušila pravidla, a proto se rozhodla s EK soudit. Budeme požadovat, aby peníze, které ministerstvo zemědělství zaplatilo, byly ze strany EK vráceny a využity v rámci resortu,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Podle jeho slov Evropská komise (EK) i přes dotazy postižených zemí nedefinovala konkrétní nadlimitní množství.

Kromě České republiky čelilo obvinění i Polsko, Slovensko a Litva, i v těchto případech soud požadovanou úhradu zrušil. Případné přebytečné zásoby mají být stahovány z trhu buď vyvezením, nebo zničením. EK má možnost se proti rozsudku Tribunálu odvolat k Soudnímu dvoru do dvou měsíců od oznámení.

Česku se konečně zadařilo a po letech rozepří se svými argumenty uspělo. I s ohledy na trh, likvidace produktů moc hospodárně nepůsobí a na výrobcích by se asi neodrazila nejlépe. Teď už zbývá jen doufat, že ministerstvo vysouzené peníze využije účelně.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio