Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Členství v ODS jako výhodný byznys?

Program výhod pro straníky je v České republice ojedinělý a jen těžko se dá srovnat se systémem odměn v podobě propagačních předmětů, který praktikují jiné strany.

Program výhod pro straníky je v České republice ojedinělý a jen těžko se dá srovnat se systémem odměn v podobě propagačních předmětů, který praktikují jiné strany. Slevy budou členové ODS čerpat po předložení členské průkazky, jejíž platnost se bude prodlužovat z jednoho roku na tři roky. Společnosti, které se se stranou domluvily na spolupráci, přitom považují celou záležitost za nepolitickou, ryze obchodní záležitost. Podobné programy totiž fungují ve spolupráci s běžnými firmami, které chtějí odměnit své zaměstnance za věrnost.

Samotná ODS na spolupráci nebude tratit, naopak tím stranické finance dostanou nový zdroj příjmů. Firmy totiž jsou za výhodné podmínky, které jim přinesou mnoho dalších zákazníků, ochotny zaplatit. V případě ODS se jedná o členskou základnu asi 27 tisíc lidí, z nichž každý bude mít možnost slevy využít. Přijímání veškerých slev bude samozřejmě dobrovolné a bude záležet na každém jednotlivém členovi průkazu, jestli je využije.

Sytém výhod je pro členy Občanských demokratů nepochybně velmi zajímavý. Politika je s obchodní sférou – ať se nám to líbí, či nikoliv – čím dál tím víc svázaná a tento program jen pokračuje v současném trendu. Na slevy všeho druhu se obecně „chytí“ nejvíce lidí a pravice se v poslední době bohužel musí ohánět, aby si udržela své voliče, nehledě na nábor nových členů. Podobný tah by přitom vzhledem k české nátuře mohl pomoci.

Lidé by neměli vstupovat do politických stran kvůli výhodám, ať už finančním nebo společenským (jak se to dělo za minulého režimu, za něhož bylo členství ve KSČ podmínkou úspěchu). Otázkou je, kolik lidí se dnes hlásí k politickým stranám z čistě ideologických pohnutek – o tom musí v tváří v tvář korupčním kauzám, ať už na levé nebo pravé straně politického spektra, uvažovat snad každý. ODS už připravuje také změnu designu členských karet – kdo by odolal?

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio