Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

ČSSD chce od Klause vysvětlení, nebo rezignaci

Vyzval ho k tomu místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. Pokud by se požadovaného zdůvodnění nedočkal, chce na pátečním jednání ČSSD navrhnout přijetí výzvy k prezidentově rezignaci. I sociální demokraté mají totiž v souvislosti s udělenými milostmi velké pochybnosti.

Vyzval ho k tomu místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. Pokud by se požadovaného zdůvodnění nedočkal, chce na pátečním jednání ČSSD navrhnout přijetí výzvy k prezidentově rezignaci. I sociální demokraté mají totiž v souvislosti s udělenými milostmi velké pochybnosti. Nejvíce kritiky spadá na případ šéfky Metropolitní univerzity Anny Benešové, která byla obviněna za korupci, a podnikatele Tomáše Maliny, jenž měl čelit obvinění za zpronevěru. Benešová měla mít na svědomí šestimilionovou škodu kvůli umožnění bezplatného studia pro desítky lidí. Malina si zase měl původně kvůli zpronevěřeným 100 milionům odsedět pět let, nástup do výkonu trestu byl však odložen ze zdravotních důvodů.

„Bohužel, jsme jenom v té pozici, že můžeme vyzývat, můžeme apelovat a můžeme dávat najevo, co si myslíme o podobném způsobu chování prezidenta,“ řekl Zaorálek s tím, že více možností pro řešení situace jim Ústava nenabízí. Jedinou možností pro rozšíření jejich pravomocí by byla její změna. Otázkou, jak tuto situaci řešit, by se chtěli do budoucna zabývat.

Sociální demokracie není bezesporu jediná, kdo by chtěl vědět, jak to s omilostněnými bylo. Pokud si je Klaus svými rozhodnutími jist, neměl by mít problém je podložit a prezentovat veřejnosti, co konkrétně ho k udělení milostí přimělo. V opačném případě by vše působilo velmi nedůvěryhodně a odmítnutím vysvětlení by dal spekulantům zapravdu.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio