Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Demagog.cz – konec lží českých politiků

"Politici v televizi informace zkreslují nebo přímo lžou a klidně tyto argumenty zopakují ještě ve dvou dalších pořadech. Není možné, aby byl moderátor připraven na všechno," uvedla Tereza Skládanková,  expertka projektu Demagog pro Českou republiku. Právě proto bude 7.

"Politici v televizi informace zkreslují nebo přímo lžou a klidně tyto argumenty zopakují ještě ve dvou dalších pořadech. Není možné, aby byl moderátor připraven na všechno," uvedla Tereza Skládanková,  expertka projektu Demagog pro Českou republiku. Právě proto bude 7. března spuštěn tento nový web, který pro veřejnost ověří pravdivost faktů, kterými politici v televizních diskusích podkládají své argumenty.

Pro začátek bude server kontrolovat informace pronesené v Otázkách Václava Moravce vysílaných v České televizi. Výroky tu budou po prověření rozděleny do čtyř skupin: pravda, nepravda, neověřitelné nebo zavádějící. Vždy do několika dnů po vysílání se zájemci budou moci podívat, do jaké ze čtyř kategorií byl ten který výrok zařazen. U faktů bude uveden i zdroj, kde byly ověřeny, a bude u nich prostor k diskusi návštěvníků. Mimoto stránka povede například i statistiku celkové pravdivosti výroků každého ze zúčastněných politiků.

Inspirací pro Demagog.cz byly obdobné zahraniční servery jako Factcheck.org či Politifact.com, jeho přímým předchůdcem potom Demagog.sk. Slovenský bratr českého Demagogu funguje již delší dobu a ověřuje informace ze tří různých diskusních pořadů. "Zatím jsme nemuseli čelit žádné žalobě nebo nátlaku ze strany politiků," řekl podle serveru Novinky.cz jeho spoluzakladatel Matej Hruška.

Český projekt bude provádět bezplatně skupina jedenácti analytiků z řad studentů Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity. Na výdaje spojené s provozem, které budou ročně činit zhruba půl milionu korun, získali studenti finance z programu Mládež v akci a z grantu organizace Open Society Fund.

Nová stránka by měla být kvalitním a důvěryhodným zdrojem informací. Nemá v úmyslu znevažovat a kazit práci novinářů, naopak chce být jejich partnery. Jejím cílem je doslova "poškozovat pověst politiků, kteří neříkají pravdu". Idea vskutku vznešená a projekt bezpochyby zajímavý. Držme projektu palce a doufejme, že Demagog jednoduše "nedojede" na to, že 90% faktů bude muset zařadit do kategorie neověřitelných.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio