Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Drábek chce šetřit, ale jenom někde...

Ušetřená částka by v tomto roce mohla dosáhnout až 3,8 miliardy korun z celkových osmdesáti miliard. Škrty se zaměří na výdaje na sociální dávky a podpory. Krom nich by se mělo uspořit i na nákladech na informační technologie a provoz a zpřísní i postup proti zaměstnávání načerno.

Ušetřená částka by v tomto roce mohla dosáhnout až 3,8 miliardy korun z celkových osmdesáti miliard. Škrty se zaměří na výdaje na sociální dávky a podpory. Krom nich by se mělo uspořit i na nákladech na informační technologie a provoz a zpřísní i postup proti zaměstnávání načerno. Ekonomičtí ministři se na škrtech shodli a tvrdí, že by vláda měla dodržovat plánované schodky rozpočtu a nezadlužovat zemi.

Drábek věří, že mu důsledné dodržování podmínek umožní požadovaných úspor dosáhnout. „Myslím si, že ten cíl je dosažitelný. Je to otázka dalších měsíců. Takové je zadání, které já respektuji, při jednáních jsem se k němu přihlásil," řekl Drábek. Pochvaloval si i převedení vyplácení všech dávek z radnic do úřadů práce, díky tomu má stát nad předáváním příspěvků i podpor lepší přehled a kontrolu. Drábkovým úsporám ale nevěří poslankyně ODS Lenka Kohoutová, jeho plány podle ní nejsou reálné.

Podle srovnání serveru Lidovky.cz ale vyšlo najevo, že Drábek loni rozhodně nešetřil všude. Nezvykle dobře se měli jeho náměstci, kteří za svou práci byli odměněni až milionovými částkami. To náměstci jiných ministrů na tom byli o poznání hůře a jejich odměny se pohybovaly okolo tří set tisíc korun. „Vyplacené odměny odpovídají úkolům, které museli daní zaměstnanci splnit. Po patnácti letech byla dokončena důchodová reforma, po řadě let nejrůznějších diskusí byla vypracována a dokončena sociální reforma. Rozjezd sociální reformy si vyžadoval značné manažerské vypětí, často mnoho přesčasových hodin,“ znělo vysvětlení mluvčí resortu Táni Švrčkové. Štědrost pana ministra se asi lidem moc zamlouvat nebude, když vzápětí přijde s návrhem úsporných opatření.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio