Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Falešné povodně vynesly starostovi 5,5 miliónu korun

Podle starosty Josefa Záruby měly v obci v dubnu roku 2006 řádit intenzivní deště. V Ústeckém kraji tehdy sice byl vyhlášen stav nouze kvůli dešťovým srážkám a tání, ten ale původně platil jen u Labe, ve vyšších polohách nad Děčínem problém nebyl.

Podle starosty Josefa Záruby měly v obci v dubnu roku 2006 řádit intenzivní deště. V Ústeckém kraji tehdy sice byl vyhlášen stav nouze kvůli dešťovým srážkám a tání, ten ale původně platil jen u Labe, ve vyšších polohách nad Děčínem problém nebyl. To potvrzují i meteorologové, podle kterých tou dobou moc nepršelo, ba co víc, o povodních nemělo tušení ani zastupitelstvo. Soud došel ke stejnému závěru. „Podklady byly nepravdivé, měly za cíl vytáhnout ze státu prostřednictvím obce peníze konkrétním lidem,“ vyjádřil se ve zdůvodnění rozsudku soudce Ivan Elischer. Dodal, že i ceny zakázek na odstraňování škod byly neúměrné.

Peníze byly vyžádány na opravu kanalizace, zničených silnic i úpravu dvou zablácených rybníků. Na vše přišla až kontrola z děčínského finančního úřadu, které neseděl objem provedených prací s fakturami. Do případu byl údajně kvůli nejasnostem ve veřejné soutěži zapleten i podnikatel Petr Matoušek, jehož firma získala zakázku na stavební práce. Ten ale vinu neuznává a proti rozhodnutí soudu se odvolal. Matoušek si může ve vězení odsedět až čtyři roky. Záruba vyvázl s podmínkou díky tomu, že jednal v dobrém úmyslu a do obce skutečně investoval, byť nekvalitně.

Do podobných aférek je zapleteno dalších osm starostů z Ústeckého a Středočeského kraje. Svými dotačními podvody znemožňují opravy obcím, ve kterých se povodně skutečně ošklivě podepsaly na majetku. Obce tak finančně strádají a trvá jim o to déle, než se z povodňových škod vzchopí.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio