Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Fond proti korupci podezírá dopravní podnik

Vše začalo zadáním zakázky na bezpečnostní systém dopravního podniku konsorciu Saab Czech a AŽD Praha. Jen několik měsíců na to se ale AŽD pustilo do uzavření smlouvy se společností Amuxalo Corporation limited.

Vše začalo zadáním zakázky na bezpečnostní systém dopravního podniku konsorciu Saab Czech a AŽD Praha. Jen několik měsíců na to se ale AŽD pustilo do uzavření smlouvy se společností Amuxalo Corporation limited. Ta měla inkasovat 100 milionů korun, firma nicméně nelenila a ještě téhož dne uzavřela téměř totožnou smlouvu s Balkan-Sast Eood. „Jinými slovy, došlo k »přeprodání« smlouvy,“ vyjádřil se fond s tím, že odměna Balkan-Sast Eood měla sahat do výše 30 milionů. Klíčové ale je, že zmíněná bulharská společnost má za stoprocentního vlastníka AŽD. Zakázku tedy odvedla dceřinná firma AŽD za zmíněných 30 milionů. A kam že se podělo těch 70 milionů? Zůstalo firmě Amuxalo. Fond se tak domnívá, že Amuxalo vznikla účelně.

„Odmítáme vyjádření Nadačního fondu proti korupci, jsou jednoznačně lživá. Pokládáme si otázku, jak někdo může podobné obvinění vypustit na veřejnost bez patřičných důkazů. Garantuji, že přes společnost AŽD Praha ke společnosti Amuxalo neodtekla ani koruna. Stejně tak naše dceřiná společnost Balkan-Sast jí nezaplatila společnosti ani korunu za »přeprodání« zakázky,“ ohradil se generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Tak či tak, v poslední době je toho na dopravní podnik slyšet víc než zdrávo. Navíc i v tomto případě vystupuje právní kancelář Šachta & Partners, která o sobě dala vědět už v kauze s předraženými jízdenkami. Jestli jde jen o shodu nešťastných náhod, nebo jednoduše o tunelování, rozhodne na základě plánovaného trestního oznámení soud.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio