Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Heger nabídl nemocnicím finanční kontroly. Chce najít peníze na platy.

Na novince se na pátečním jednání dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger s šéfem lékařských odborů Martinem Engelem. Finanční analýza bude mít za úkol ověřit, zda nemocnice skutečně nemají dostatek prostředků na platy lékařům, a pokud sezná, že to tak opravdu je, bude hledat příčinu.

Na novince se na pátečním jednání dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger s šéfem lékařských odborů Martinem Engelem. Finanční analýza bude mít za úkol ověřit, zda nemocnice skutečně nemají dostatek prostředků na platy lékařům, a pokud sezná, že to tak opravdu je, bude hledat příčinu. Zkontrolován tak bude nejen příliv peněz od zdravotních pojišťoven, ale také celkové hospodaření nemocnic a to, jestli s penězi získanými od krajů a ze zdravotního pojištění nakládají účelně.

"Je potřeba ověřit, zda nahlášený nedostatek není jen důsledkem plýtvání," řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Finanční analýza bude nabídnuta všem nemocnicím, z těch, které projeví zájem, se poté zvolí 15, ve nichž bude kontrola provedena. Tento výběr učiní ministr spolu s odbory na další schůzce naplánované na 14. březen.

Vybrané nemocnice předloží kontrolorům data o nákupech materiálu, léků a služeb, o investicích v předchozích dvou letech a plánovaných výdajích pro letošní rok. Aktuálně už podobné analýzy probíhají v pěti nemocnicích Ústeckého kraje.

Slib nárůstu platu každého lékaře o 10 %, tj. 5 až 8 tisíc měsíčně, byl páteří smlouvy, kterou loni podepsal ministr zdravotnictví Leoš Heger v reakci na lékařskou protestní akci Děkujeme, odcházíme. Letos však většina lékařů přidáno nedostala, což se lékařským odborům hrubě nelíbí. Ministra Hegera několikrát označili za lháře a vyhrožují dalším protestem. Ministr však svou odpovědnost za situaci odmítl a odkázal lékaře na vedení nemocnic, která se zase odvolávala na krajské fondy či zdravotní pojišťovny. (celá zpráva zde)

Jediné, co je doposud jisté, je, že v oběhu chybí finance, nikdo však neví kde a proč k tomu došlo. Je nad slunce jasnější, že obviňováním sebe navzájem a přehazováním odpovědnosti by strany sporu ničeho nedosáhly a že jejich spolupráce je k vyřešení problému nezbytná. A tak se po dnešní dohodě zdá, že na některých místech v naší státní správě ještě stále vládne zdravý rozum.

Sama nabídka povedení auditu samozřejmě vzniklou situaci neřeší a je otázka, zda kontroly budou přínosem. Proces hledání příčiny nedostatku peněz může být dlouhý a komplikovaný, pokud vůbec jednoznačně definovatelná příčina existuje. Když bude nalezen viník, těžko jen tak se sklopenou hlavou urychleně vysype chybějící miliony na stůl. A nakonec, budou mít nemocnice vůbec zájem nechávat si dobrovolně své účetnictví proslídit kontrolory? Přesto však musíme odborům a ministerstvu zatleskat za tento krok, který je v současné nepřehledné situaci jediným logickým postupem.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio