Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Hrozí 17 tisícům učitelů vyhazov?

„Já jsem proti myšlence, že by peníze vzniklé reformami opustily resort školství,“ řekl Dobeš na tiskové konferenci. Vláda se sice potýká s rozpočtovými problémy, to by ale podle něj nemělo znamenat, že rezignuje na své priority včetně podpory vzdělávání.

„Já jsem proti myšlence, že by peníze vzniklé reformami opustily resort školství,“ řekl Dobeš na tiskové konferenci. Vláda se sice potýká s rozpočtovými problémy, to by ale podle něj nemělo znamenat, že rezignuje na své priority včetně podpory vzdělávání.

Ministr financí se v posledních dnech snaží přijít s řešením propadu rozpočtu, protože podle analýz a průzkumů se na daních a jiných státních poplatcích vybere méně, než se očekávalo. Hledá peníze, kde to jen jde, navrhuje zvyšování daně z přidané hodnoty, snižování výhod podnikatelů nebo třeba zmrazení důchodů. Odebrat plošně všem ministerstvům peníze je další ze způsobů, jak ministr Kalousek hledá finance.

Odborářské svazy uvedly, že případný příkaz ušetřit do roku 2014 20 miliard korun, ze kterých by drtivá většina měla pocházet z financí pro regionální školství, by znamenal propuštění až 17 000 učitelů. Ministr Dobeš před médii takovou informaci popíral, tvrdil, že žádný návrh o plánovaných úsporách nedostal. Nad tím se Miroslav Kalousek pozastavil s tím, že musí být tedy problém v logistice, protože materiál o plánovaných úsporách prý dostali všichni včetně ministerstva školství.

Stínový ministr školství Marcel Chládek z ČSSD označil plánované úspory za „naprosto nesmyslný a nesystémový krok“, který je důvodem pro vyslovení nedůvěry vládě. To má sice malou naději na úspěch, ale zviditelní celý problém i opoziční politiky. Dalším ze způsobů, jak donutit skrze veřejné mínění politiky k novému promyšlení jejich kroků, je stávka. Školské odbory varovaly, že pokud by ke škrtům došlo nebo byly pokud by byly tyto plány potvrzeny, vyzvou střední školy k protestům.

Přestože je pochopitelné, že ministerstvo financí hledá všechny možné i nemožné způsoby, jak „zacelit díru“ v rozpočtu, zásah do té části financí, která má de facto pomoci vytvořit budoucí plátce daní – v ideálním případě co nejúspěšnější plátce co nejvyšších částek – je spíše než úsporou hazardem s budoucností.

Místo toho, aby své kroky vhodně vysvětlilo a aby se zaměřilo na jasné a konkrétní způsoby šetření, se ministerstvo schovává za nekonkrétní příkazy ke škrtům, za jejichž provedení potom neponese zodpovědnost. Může být pokus o získání nových politických bodů, případně o zachování stávajících. Politici se přeci jeno nachází v polovině svého volebního období a to další se neúprosně blíží, musí být tedy na rok 2014 připraveni.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio