Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Investice ministerstva vnitra jsou v rozporu s předpisy

Nesrovnalosti v hospodaření ministerstva vnitra našli auditoři, podle kterých by mohlo jít i o trestnou činnost. Kontroly úřady zahájily již minulé léto a nestačily se divit.

Nesrovnalosti v hospodaření ministerstva vnitra našli auditoři, podle kterých by mohlo jít i o trestnou činnost. Kontroly úřady zahájily již minulé léto a nestačily se divit. „Zjistili jsme předražování zakázek, úhradu za práce, které neproběhly, zjistili jsme zaměstnávání rodinných příslušníků a podobně,“ prozradil náměstek ministra vnitra pro informační technologie a projektové řízení Radek Šmerda. Počátek špatného financování vidí Šmerda v období začínajícím po nástupu Jana Fischera a končícím nástupem Jana Kubiceho.

Přesné informace nejsou známy kvůli bezpečnosti vyšetřování, podle šéfa odboru interního auditu a kontroly vnitra Petra Plaňanského ale zmíněná čtyři trestní oznámení směřují asi k osmi lidem. Množství podaných oznámení přesto nemusí být konečný, protože se odhalují záležitosti staré i několik let. Pochybnosti byly zjištěny třeba v zakázce na analýzu vzdělávacích potřeb ministerstva. „Firma vyhrála v červenci 2010 zakázku s cenou 740 tisíc korun bez DPH. Pracovník s pověřením ministra však uzavřel s vítěznou společností smlouvu na 989 tisíc. Bezdůvodně ji tedy navýšil o 249 tisíc,“ oznámil člověk z ministerstva. Firma nabízející 989 tisíc by prý mezi ostatními kandidáty výběrového řízení byla až čtvrtá, nehledě na to, že její práce neodpovídá smluvním požadavkům.

Pochybné výdaje vnitra podle všeho ponese stát, EU tytoa další pochybné výdaje s nejvyšší pravděpodobností neproplatí. Na místě by byly ostražitější kontroly, je nesmírně důležité, aby se na nedůsledné hospodaření přišlo co nejdříve, mohlo by se tím výrazně usnadnit vyšetřování.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio