Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Iráčtí ozbrojenci postříleli nejméně 27 policistů

Událost se odehrála okolo druhé hodiny místního času. Ozbrojenci měli vyskákat z automobilů maskovaných jako vládní auta a začít střílet ze samopalů. Nebylo to poprvé, kdy se město Hadíta stalo terčem útoku.

Událost se odehrála okolo druhé hodiny místního času. Ozbrojenci měli vyskákat z automobilů maskovaných jako vládní auta a začít střílet ze samopalů.

Nebylo to poprvé, kdy se město Hadíta stalo terčem útoku. Největší masakr se odehrál před sedmi lety a zahynuly při něm více než dvě desítky iráckých civilistů včetně žen a dětí. Příslušníci americké námořní pěchoty, kteří měli krveprolití na svědomí, prý byli naštvaní na svého spolubojovníka, protože najel vozem na minu. Poslední útok se odehrál loňského března rukou sebevražedného útočníka.

Irácká vláda podle agentury AFP vyčíslila oběti násilností v Iráku mezi lety 2004 a 2011 na téměř 70 tisíc. Dalších 239 tisíc lidí bylo zraněno. Patří sem mrtví po teroristických útocích, násilnostech a vojenských operacích. Statistika vychází z údajů ministerstva zdravotnictví a Národní bezpečnostní rady.

Přitom americká administrativa i některá jiná irácká ministerstva mají za to, že jsou čísla ještě vyšší. Například podle britského portálu www.iraqbodycount.org údajně zahynulo mezi lety 2003 a 2011 přes 114 tisíc civilistů. Podle sečtených údajů ze serveru WikiLeaks, který zveřejňuje utajované informace, by to mělo být dokonce 162 tisíc.

Invaze USA do Iráku se uskutečnila roku 2003 a úspěšně dosáhla cíle svrhnout diktátora Saddáma Husajna. Americké bojové jednotky se ze země stáhly až v loňském prosinci. Iráčtí činitelé se tehdy obávali zvýšení střetů mezi nenáviděnými islámskými skupinami – sunnity a šíity.

Až do pondělního rána měl počet obětí letošních násilných útoků přesahovat dvě stě. V souvislosti s přepadením policejního stanoviště tedy číslo ještě vzroste.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio