Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Írán pozastavuje přísun ropy do EU, dovoz ukončilo i Česko.

K původním dvěma „odříznutým“ státům od íránské ropy – Velké Británii a Francii – se přidala i Belgie, Nizozemsko a Česko. Také Rakousko a Portugalsko již před nějakou dobou zrušily dovoz. Ve všech zemích však íránská ropa tvořila pouze několik málo procent na trhu.

K původním dvěma „odříznutým“ státům od íránské ropy – Velké Británii a Francii – se přidala i Belgie, Nizozemsko a Česko. Také Rakousko a Portugalsko již před nějakou dobou zrušily dovoz. Ve všech zemích však íránská ropa tvořila pouze několik málo procent na trhu. V případě Velké Británie se jedná dokonce jen o symbolický čin, protože z Íránu ropu vůbec nedováží. Teherán se rozhodl k těmto krokům proti Francii a Británii poté, co evropské státy uvalily sankce na Írán za kontroverzní jaderný program. „Export ropy do britských a francouzských společností byl zastaven. Budeme prodávat naši ropu novým zákazníkům,“ píše se na internetových stránkách íránského ministerstva ropného průmyslu podle podle agentury Reuters.

V České republice tvoří íránská ropa 3,3 % na trhu a podle Českého statistického úřadu bylo do Česka dovezeno 169 000 tun ropy během prvního čtvrtletí minulého roku. S dovozem z Íránu Česká republika začala teprve před 3 lety. Uzavření ropovodu z Íránu tak pro Česko není nijak kritické, většina ropy do naší kotliny stále putuje z Ruska ropovodem Družba. Z dalších zemí jako Ázerbájdžánu nebo Kazachstánu se k nám dostává přes italský přístav Terst a ropovody TAL a IKL.

Konec dovozu íránské ropy nejvíce pálí jihoevropské státy. Konkrétně se to týká Itálie, Řecka a Španělska. Přesto všechny tyto země přislíbily postupné omezování dovozu z Íránu. Mezinárodní agentury pro energii tvrdí, že se zastavením dovozu by neměla mít problém žádná země EU. Většina odběratelů ropy se totiž již delší dobu připravuje na embargo platné od července tohoto roku. Na trhu je prý dostatek dodavatelů ropy a jedná se tak pouze o změny dodavatelů. Írán se stejně specializoval spíše na asijský trh a EU by se tak mohla zaměřit na odběr z Afriky. Ukončením poptávky po íránské ropě na evropském trhu tak trpí nejvíce obyvatelé Íránu, mnoho jich přichází o peníze a práci a stěžují si, že v zemi stoupají ceny.

Pokud je pravda, že Írán se vybavuje jadernými zbraněmi, pak se jedná o správný postup. Otázkou je, zda do země nevtrhne Izrael, jehož vztahy s Íránem jsou napjaté. České republiky by se toto opatření nemělo nijak vážněji dotknout, ovšem na Řecko by mohlo zrušení dovozu mít značný dopad.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio