Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak vyzrát na zloděje poradí nový interaktivní web

Jak zabezpečit rodinný nebo bytový dům před zloději? Jak udělat z domu nedobytnou pevnost? Rady a tipy, jak lupiče odradit, nyní můžete najít na nově spuštěných webových stránkách či v tištěných brožurách.

Jak zabezpečit rodinný nebo bytový dům před zloději? Jak udělat z domu nedobytnou pevnost? Rady a tipy, jak lupiče odradit, nyní můžete najít na nově spuštěných webových stránkách či v tištěných brožurách. Projekt s názvem Zavřít dveře nestačí chce snížit počet krádeží a také předcházet vandalismu. Projekt je pilotní a zatím ve spolupráci s policií funguje pouze v Olomouckém kraji.

Krádeže, loupeže a vandalství jsou totiž nejčastějšími trestnými činnostmi, které obtěžují obyvatele celého olomouckého regionu. Proto chce hejtmanství kriminálním praktikám předcházet a chránit majitele rodinných, bytových i panelových domů před zloději. Jednou z příčin krádeží nebo vadalismu jsou tu nedostatečně zabezpečené domy nebo špatná bezpečnostní opatření. Kraj se tedy rozhodl navázat na projekt Policie České republiky, při kterém policisté upozorňovali domovníky na rizika nedostatečně chráněného domu a radili jim, jak předcházet krádežím.

Krajský úřad proto vytvořil zcela nové webové stránky, kde si návštěvníci na modelu bytového domu mohou vyzkoušet, jak dobře mají, nebo nemají, dům proti zlodějům a vandalům zabezpečený. Interaktivní web poté dává všem, včetně domovníků, jednoduchý návod, jak dům lépe chránit a zabezpečit, aby zloděje nelákal. Na webu najdete také kontakty na specializované firmy, nebo návody, jak majetek pojistit či jak postupovat při vykradení bytu.

V České republice zatím nemá takový projekt obdobu a podle krajského úřadu Olomouckého kraje jde vůbec o první takový záměr. Úřad získal na projekt dotaci z ministerstva vnitra, celkové náklady činily téměř tři sta tisíc korun, z toho sto tisíc platilo hejtmanství. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio