Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

K údajům o vašich hovorech se dostanou tajné služby

Novelizaci zákona o elektronických komunikacích ve středu schválila vláda.

Novelizaci zákona o elektronických komunikacích ve středu schválila vláda. Policie, civilní kontrarozvědka, vojenská tajná služba a další se tak s požehnáním soudu dostanou k údajům o tom kdo, odkud, s kým i jak dlouho komunikoval.  Tyto informace budou moci získat nejen od mobilních operátorů, nýbrž i od poskytovatelů internetového připojení. Doba povinného uchování dat bude půl roku, poté budou likvidována.

Novela reaguje na nález Ústavního soudu z loňska, který zrušením některých částí zákona ztížil přístup k těmto údajům. Podle soudců zde bylo mnoho neznámých. Nevědělo se, kdo může o provozní a lokalizační údaje zažádat, nikde nebylo dáno, z jakého důvodu by mohly být požadovány, a nebyly stanoveny ani přesné podmínky bezpečnosti těchto údajů.

Důvodem k povolení poskytnutí dat by podle novely měly být trestné činy, za které pachateli hrozí nejméně tříletý trest, dále pak i další kriminální činy jako podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, nebezpečné pronásledování, šíření poplašné zprávy nebo podněcování k trestnému činu.

Lidé, jejichž údaje budou některé službě poskytnuty, budou muset být o všem zpětně informováni. Někomu se takový zásah do soukromí nemusí líbit, nicméně tajné služby nebudou mít potřebu šťourat se v běžných hovorech. Jakousi ochranu navíc poskytuje potřebné potvrzení soudu. Doufejme, že vláda novelizací učinila krok pouze k tomu, aby bylo snadnější prokázat trestné činy.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio