Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kalousek bude prodávat další dluhopisy. Od května.

K prodeji budou spořicí státní dluhopisy v celkovém objemu deseti až dvaceti miliard korun. „Předpokládáme, že by emise měla být vydána v průběhu června, zatímco upisovací období, tedy možnost objednávek, by bylo zahájeno v květnu.

K prodeji budou spořicí státní dluhopisy v celkovém objemu deseti až dvaceti miliard korun. „Předpokládáme, že by emise měla být vydána v průběhu června, zatímco upisovací období, tedy možnost objednávek, by bylo zahájeno v květnu. Emise se již v tuto chvíli připravuje,“ uvedl pro deník Právo mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob.

Mimo tento červnový prodej chystá ministerstvo ještě podzimní emise dluhopisů. Miroslav Kalousek odhadoval již loni, že v roce 2012 si stát prostřednictví dluhopisů půjčí až 40 miliard korun. Množství vydaných dluhopisů bude ale ve výsledku záležet hlavně na zájmu kupujících. A očekává se, že zájem bude skutečně velký.

Ministerstvo totiž navazuje na velice úspěšný prodej dluhopisů v říjnu loňského roku, kdy lidé během jednoho týdne nakoupili dluhopisy za více než dvacet miliard korun. Nakupovat navíc mohli jak občané České republiky, tak cizinci. Prodej byl umožněn i občanským sdružením, církvím, nadacím a zahraničním neziskovým společnostem.

Stejně jako loni by se mělo i letos jednat o jednoleté diskontované dluhopisy, pětileté dluhopisy s kupónem a pětileté reinvestiční dluhopisy. Další typy zatím ministerstvo nezvažuje. Tímto způsobem by se mělo dosáhnout většího podílu domácností na dražbě státního dluhu, aby se Česká republika vyrovnala jiným zemím ve vyspělém světě. „I nadále považujeme za nutné, aby občané měli stejné možnosti investovat do státních dluhopisů jako velké finanční skupiny. Tato možnost existuje všude ve vyspělém světě, stále se pohybujeme pod průměrem, co se týká podílu státního dluhu v držbě domácností,“ dodal Jakob.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio