Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kalousek chce šetřit, navrhuje úsporná opatření

Za vše může výpadek příjmů rozpočtu, který je letos očekáván. Ministr financí Miroslav Kalousek tak přemýšlí, kde škrtat. Obává se totiž toho, že kdyby se k šetření nepřikročilo, deficit rozpočtu by se mohl tento rok vyšplhat na 128,6 miliardy korun.

Za vše může výpadek příjmů rozpočtu, který je letos očekáván. Ministr financí Miroslav Kalousek tak přemýšlí, kde škrtat. Obává se totiž toho, že kdyby se k šetření nepřikročilo, deficit rozpočtu by se mohl tento rok vyšplhat na 128,6 miliardy korun. „Ministerstvo financí očekává na základě nových odhadů základních makroekonomických ukazatelů nepříznivý vývoj ve státním rozpočtu v roce 2012, kdy by mohl za předpokladu neprovedení jakýchkoliv opatření schválený deficit státního rozpočtu dosáhnout 128,6 miliard korun,“ říká se v materiálu, který byl zhotoven pro potřeby porady ekonomických ministrů.

Příjmy státu by se podle současných plánů měly zvyšovat díky sjednocené dvacetiprocentní daně z přidané hodnoty (na léky a knihy se bude vztahovat čtrnáctiprocentní sazba), navýšení daně z příjmu fyzických osob o jedno procento či zdanění příjmů nad strop sociálního pojistného vyšší sazbou. Dále se hovoří o zavedení daně uhlíkové a spotřební z vína. Výdaje se pak budou regulovat zmrazením důchodů na období let 2013 až 2015, zrušením porodného i vybraných státních úřadů.

Na pondělí se plánuje porada ekonomických ministrů, později zazní přesnější návrh rozpočtových omezení na tiskové konferenci, kde ho představí ministr financí Kalousek a premiér Nečas. S dvacetiprocentním DPH už jsou snad všichni občané smířeni, se stagnací důchodů se také dalo počítat a daň z vína se na jednotlivých domácnostech nějak krizově určitě nepodepíše. Každý by šetřil na jiném místě a asi nikdo by s návrhy omezení nesouhlasil v plném rozsahu, nicméně vše záleží na verdiktu ministerstva.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio