Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kdysi se dostala do křížku s Putinem, teď se raději ukrývá

V neděli čekají Rusko světově sledované prezidentské volby. O tom, kdo z nich vzejde jako vítěz, není mnoho pochyb. Pozice současného ruského premiéra a bývalého prezidenta se však mírně oslabuje a jistota, že vyhraje již v prvním kole, bere pomalu za své.

V neděli čekají Rusko světově sledované prezidentské volby. O tom, kdo z nich vzejde jako vítěz, není mnoho pochyb. Pozice současného ruského premiéra a bývalého prezidenta se však mírně oslabuje a jistota, že vyhraje již v prvním kole, bere pomalu za své. Mnoho lidí vidí v tomto úpadku oblíbenosti Vladimira Putina malé světýlko naděje. Jsou si však vědomi, že nejspíš brzy pohasne. Jedním z jeho odpůrců je Marina Saljeová, která se podle České televize ukrývá v zapadlé vesničce. Padla totiž v Putinovu nemilost.

Místo pobytu Marina Saljeová neuvádí. Před dvaceti lety svému tehdejšímu kolegovi na petrohradské radnici zkřížila cestu kvůli podvodům, které Putin údajně provedl. Měl připravit Petrohrad o desítky milionů dolarů uzavíráním nevýhodných paktů o exportu surovin do ciziny výměnou za jídlo, kterého bylo tehdy tak málo. „Všechno se to vyvezlo a nic se v podobě potravin nevrátilo. Takže všechny tyhle peníze zmizely,“ popisuje Saljeová, která byla v čele vyšetřující skupiny.

Tehdy ještě netušila, že tento muž, Vladimir Putin, bude jednou mít v zemi prakticky neomezenou moc a ona se pro svůj opoziční postoj raději ubere do dalekého ústraní. Soudní stíhání totiž budoucího prezidenta nečekalo a jeho kariéra se naopak slibně rozjela. Marina Saljeová doufá, že alespoň tentokrát se Putin k moci nedostane. V prezidentském křesle by totiž mohl setrvat dokonce po dvě volební období, tedy dvanáct let.

Zatímco ona je přesvědčena, že Putin je schopen všeho, ruský premiér se vyjadřuje stejně o své opozici. „Znám jejich metody, už deset let se je snaží používat hlavně ti, co sedí v zahraničí. Hledají dokonce takzvanou posvátnou oběť mezi známými lidmi. Sami ji odbouchnou, a pak budou obviňovat stát,“ prohlásil. Jak říká staré přísloví – „Podle sebe soudím tebe.“

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio