Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Klaus chce u Ústavního soudu Sváčka, navrhne ho znovu

Od doby, kdy senátoři odmítli kandidaturu Jana Sváčka do funkce ústavního soudce, už uběhly asi dva týdny, prezident Václav Klaus ale s rozhodnutím Senátu nesouhlasí a svého kandidáta možná navrhne znovu. Od nástupu do funkce Sváčka dělily pouhé dva hlasy.

Od doby, kdy senátoři odmítli kandidaturu Jana Sváčka do funkce ústavního soudce, už uběhly asi dva týdny, prezident Václav Klaus ale s rozhodnutím Senátu nesouhlasí a svého kandidáta možná navrhne znovu. Od nástupu do funkce Sváčka dělily pouhé dva hlasy. Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík o Sváčkovi tvrdí, že má ve svém oboru bohaté zkušenosti a pro Ústavní soud by byl přínosem. Přesto však s jeho druhou nominací nesouhlasí. „Ano, něco málo jsem o tom slyšel, nepovažuji to za příliš šťastné, aby pan prezident opakoval, ale je to jeho pravomoc a mě nepřísluší se k tomu vyjadřovat,“ sdělil svůj názor Gazdík.

Opětovná nominace Sváčka se nelíbí ani senátorovi a místopředsedovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi. Ten by takovýto krok považoval až za pohrdání Senátem. K přijetí Sváčka jako ústavního soudce se stavěly negativně i senátní výbory. V půlce ledna to byl výbor pro lidská práva a po něm i výbor ústavně-právní. Klaus si ale za svým kandidátem nadále pevně stojí. Ústavní soudce je volen na deset let a k jeho jmenování je nezbytný právě souhlas Senátu, o který prezident bojuje.

Opakovaná kandidatura musí skutečně na Senát působit jako nerespektování jeho rozhodnutí. K dané problematice se vyjádřil jasně. Je sice pravda, že Sváčkovi funkce utekla opravdu těsně, nicméně jak by to u nás potom vypadalo, kdyby se při každé nespokojenosti jistých subjektů opakovalo hlasování, dokud si navrhující neprosadí své? Prezident by měl rozhodnutí Senátorů respektovat. K podobným dohadům může dojít i v červnu, kdy vyprší mandát soudci Františku Duchoňovi, a příští rok skončí s činností hned dalších osm soudců.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio