Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Klaus musí najít nového kandidáta pro Ústavní soud

Prezident Václav Klaus se tak bude muset poohlédnout po novém kandidátovi. Sváček, který měl původně zaujmout místo po odchodu místopředsedkyně Elišky Wagnerové, neprošel u horní komory parlamentu. Mandát Wagnerové přitom končí v březnu.

Prezident Václav Klaus se tak bude muset poohlédnout po novém kandidátovi. Sváček, který měl původně zaujmout místo po odchodu místopředsedkyně Elišky Wagnerové, neprošel u horní komory parlamentu. Mandát Wagnerové přitom končí v březnu. Při schvalování Sváčkovy kandidatury bylo pro jeho jmenování 38 z celkových 79 hlasů. Klaus si za svým kandidátem stojí a rozhodnutí Senátu podle něj nebylo vhodné. Senátní výbor pro lidská práva i ústavně-právní výbor již před několika dny Sváčkovu kandidaturu nepodporoval, výsledek tak jejich postup jedině potvrzuje.

Často se poslední dobou hovoří o tom, že by se měl prezident předem jakýmsi způsobem se Senátem shodnout na nominaci ústavních soudců. To je ale nesmysl. Jednou u nás platí Ústava České republiky a ta postup návrhu, schválení i jmenování kandidáta pro Ústavní soud jasně definuje. Objevovaly se návrhy, podle kterých by prezident stanovil několik kandidátů, ze kterých by si Senát vybíral, nebo že by byla naopak hlava státu odkázána na výběr ze soudců, které by mu doporučila senátní většina.

Na místě není ani dojem některých osob, že Česko disponuje nespočtem právnických kapacit, které jsou pro místo ústavního soudce jako dělané. Musíme si uvědomit, že jde o velice významný post, a výběr jeho kandidáta by měl být s velkou pečlivostí zvážen. Urychlení procesu v tomto případě nemusí být nejvhodnějším řešením.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio