Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Klaus pobavil Německo, chce vracet cenu, kterou nedostal

Dopis Václava Klause, ve kterém hrozí vrácením ceny, byl nadaci Konráda Adenaura zaslán kvůli plánované konferenci o fiskální unii a dluhové krizi na pražské Vysoké škole ekonomické, kterou zmíněná nadace sponzoruje.

Dopis Václava Klause, ve kterém hrozí vrácením ceny, byl nadaci Konráda Adenaura zaslán kvůli plánované konferenci o fiskální unii a dluhové krizi na pražské Vysoké škole ekonomické, kterou zmíněná nadace sponzoruje. Přesněji jde o politickou nadaci Spolkové republiky Německo kladoucí si za cíl přispívat aktivní zahraniční spoluprací k porozumění a dohodě. Na konferenci měl vystoupit i předseda Strany svobodných občanů Petr Mach, který byl ale z kapacitních důvodů odvolán. Klause se opatření dotklo a podle toho také reagoval.

Podstata celé záležitosti přitom tkví ve špatném výkladu. List Frankfurter Allgemeine Zeitung zveřejnil, že Klausovi významná Cena Konrada Adenauera nebyla nikdy udělena. Interpretace Klausova dopisu ale situaci mění. „Musel bych asi zvážit, zda v tom případě nevrátím cenu, kterou jsem v prosinci 1993 od Nadace K. A. Stiftung v Praze obdržel,“ píše se v něm. Zmíněná informace, že byla cena předána v Praze, poukazuje pouze na regionální rozměr ocenění.

„Je sice pravda, že celoněmeckou Adenauerovu cenu nedostal, dostal ale regionální cenu, kterou může udělit ředitel každé pobočky, sdělila manažerka pražské pobočky nadace Alena Falathová. Ocenění na celoněmecké úrovni má mnohem prestižnější charakter a uděluje se za literaturu, sociálně-tržní hospodářství a lokální žurnalistiku. „Z toho, co pan prezident přesně napsal a komu dopis adresoval, je jasně patrné, jakou cenu v roce 1993 od koho a kde obdržel. Je smutné, že někteří komentátoři nepochopili podstatu dopisu adresovaného pražské pobočce nadace a místo toho rozebírají význam slova Auszeichnung (znamenající: cenu, ocenění, poctu, uznání, medaile, řád apod.)," objasnil mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Terčem německých médií se tak český prezident stal kvůli slovíčkaření, které ale mohlo výrazně změnit význam ocenění, jehož se chtěl zříci.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio