Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

KLDR zastaví jaderný program, výměnou za potravinovou pomoc od USA

Minulý týden probíhala v Pekingu jednání mezi USA a KLDR. Tento čtvrtek se objevily první žádoucí výsledky. Severokorejští vyjednavači na schůzi v Pekingu odsouhlasili zastavení obohacování uranu, které slouží k získávání materiálu pro výrobu jaderných zbraní.

Minulý týden probíhala v Pekingu jednání mezi USA a KLDR. Tento čtvrtek se objevily první žádoucí výsledky. Severokorejští vyjednavači na schůzi v Pekingu odsouhlasili zastavení obohacování uranu, které slouží k získávání materiálu pro výrobu jaderných zbraní. Kromě toho slíbili dodržování moratoria na jaderné testy i zkušební odpalování raket dlouhého doletu. Výměnou se Severní Koreji dostane od Spojených států amerických zásob potravin, kterých je v hladovějící zemi zoufalý nedostatek.

Informaci potvrdila mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Severní Korey jde o snahu o uchování pozitivní atmosféry. Dodržování moratoria na obohacování uranu budou kontrolovat inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii. KLDR s jejich příjezdem souhlasí. Jaderný reaktor v Jongbjonu už je údajně mimo provoz.

Potravinová pomoc, kterou USA slíbily, by měla dosáhnout až 240 tisíc tun potravin. Severokorejci navíc tvrdí, že Američané možná i zruší sankce vůči jejich zemi a nabídnou jim dodatečnou pomoc. Victoria Nuladová označuje tuto úmluvu za velmi významnou, zejména kvůli obavám USA z chování Severní Korey. Na druhou stranu připouští, že by pokrok mohl být i rozsáhlejší.

O zastavení jaderného programu země se Američané pokoušeli celá léta, zatím to vždy skončilo nezdarem. K dohodě s vládou Kim Čong-ila nikdy nedošlo. Diktátor zemřel v polovině loňského prosince a nahradil ho jeho syn Kim Čong-un. Ten žádal Američany o humanitární pomoc již počátkem tohoto roku. Nedočkal se a zemi dál trápil hladomor.

Minulý týden proběhly mezi dvěma zeměmi první rozhovory. Touto úspěšnou dohodou ale možná nic nekončí. Američané by rádi o jaderném odzbrojení diskutovali i za účasti Jižní Koreje, Japonska, Číny a Ruska. Poslední šestistranné rozhovory skončily nezdarem roku 2009.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio