Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Líbil se jim statek, a tak rodinu poslali do ústavu – i takto probíhala 50. léta

V Chrášťanech u Hulína na Kroměřížsku se v 50. letech 20. století odehrál otřesný případ zločinů, kterých se v té době na obyvatelích dopouštěla komunistická strana. Komunistická strana si totiž vyhlídla statek rodiny Pecníkových pro nové zemědělské družstvo.

V Chrášťanech u Hulína na Kroměřížsku se v 50. letech 20. století odehrál otřesný případ zločinů, kterých se v té době na obyvatelích dopouštěla komunistická strana. Komunistická strana si totiž vyhlídla statek rodiny Pecníkových pro nové zemědělské družstvo. Aby se k budově dostali, poslali komunisté matku do blázince, dědu do starobince a děti do dětského domova. Událost se odehrála 9. prosince 1951, když do domu v noci vtrhla ozbrojená jednotka a odvlekla celou rodinu z jejich domova. Dědečkovi se stal přesun osudným, čtyři dny po něm zemřel. Celý případ byl tehdy uzavřen bez jakéhokoliv soudu.

Tento případ nebyl ve své době nějak ojedinělý, a proto se soud po sametové revoluci zabýval rehabilitací oběti podobných zločinů. V tomto případě však nastal problém, protože žádná osoba nebyla oficiálně uznána vinna, a nikdo tak nebyl poslán za mříže.

"S takovýmto případem jsem se dosud nesetkal," komentoval ojedinělost případu Lubomír Müller, jenž má v podobných soudních případech léta praxe. Je také zástupcem obou dcer u soudu. Ty musely žít tři roky v dětském domově a domáhají se odškodnění.

"Byť podobné rozhodnutí zřejmě v tuzemsku dosud nepadlo, máme za to, že všechny okolnosti umožňují posoudit tento případ jako hodný rehabilitace," komentoval případ soudce Karel Rašín. Na mysli však měl pouze případ dědečka Václava Pecnikova, ten byl posmrtně rehabilitován, stejně jako matka Marie, která byla po dvou letech v psychiatrické léčebně propuštěna. Obě dcery se však žádného odškodněni nedočkaly. O případu bude rozhodovat krajský soud.

Podobnými případy se 50. léta 20. století jen hemží a je tedy otázkou, jak může politická strana, která má na svědomí podobné zrůdnosti, dále fungovat na poli politiky a tvrdit, že se od všech zločinů distancovala a že je vše jen minulost. Už jen z úcty k obětem všech zločinů by měla být opět otevřena otázka zrušení komunistické strany.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio