Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

MI5 nezná identitu Charlieho Chaplina

Vyšetřování probíhalo na objednávku FBI, která se obávala komikových levicových názorů a jeho případného napojení na komunistické strany a východní blok. FBI předpokládala, že používá krycí jméno a je ve skutečnosti Israelem Thornsteinem.

Vyšetřování probíhalo na objednávku FBI, která se obávala komikových levicových názorů a jeho případného napojení na komunistické strany a východní blok. FBI předpokládala, že používá krycí jméno a je ve skutečnosti Israelem Thornsteinem. MI5 ovšem od roku 1952, kdy byla požádána FBI o pomoc, nedokázala zjistit skutečný původ Charlieho Chaplina. Předpokládá se, že se narodil 16. dubna 1889 v Londýně, ale neexistuje záznam o narození žádné podobné osoby v dané oblasti. Prověřovala se i možnost, že se narodil ve Francii poblíž města Fontainebleau – bez výsledku.

„Nemůžeme najít žádný důkaz, že Chaplinovo jméno je nebo kdy bylo Israel Thornstein, a také nejsme schopni najít žádný důkaz o existenci takové osoby. Nebyli jsme ani schopni najít žádné jiné jméno, pod nímž by byl znám,“ píše se v dopise, který zaslala služba americkému velvyslanectví.

Podle profesora Christophera Andrew, oficiálního historika MI5, se nové důkazy o původu a rodině Charlieho Chaplina našly minulý rok. Byl objeven dopis od jistého Jacka Hilla, v kterém se píše, že se slavný komik narodil ženě žijící v kočovné společnosti někde ve střední Anglii. Pisatel uvedl, že majitelkou společnosti byla jeho teta a Charlieho matka byla v dané komunitě známá jako „cikánská královna“.

Neexistují sice důkazy o tom, že by takové tvrzení bylo pravdivé, ale vše nasvědčuje tomu, že ho Chaplin bral velice vážně. Jinak by, podle slov svého nejstaršího syna, neschovával tak důkladně dopis od Jacka Hilla, který dostal jen pár let před svou smrtí v roce 1977. Americké úřady slavného komika podezírali ze spojení s komunisty již od dvacátých let, v roce 1953 mu kvůli tomu odmítly vydat nové povolení vstupu do země. Od té doby žil ve Švýcarsku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio