Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ministr školství má od Evropské komise další výtku

Podle Evropské komise mají projekty OKNO a SPORT „pochybnou“ kvalitu a nemohou mít smysluplný dopad. Projekt OKNO (Obecné kompetence našim občanům) za půl miliardy korun má školit občany ve finanční a právní gramotnosti prostřednictvím médií.

Podle Evropské komise mají projekty OKNO a SPORT „pochybnou“ kvalitu a nemohou mít smysluplný dopad.

Projekt OKNO (Obecné kompetence našim občanům) za půl miliardy korun má školit občany ve finanční a právní gramotnosti prostřednictvím médií. SPORT by měl vzdělávat trenéry a učitele tělesné výchovy a přivést mládež ke sportu. Tento projekt měl stát zcela nesmyslných 650 miliónů korun. Podle komise je ale nepřijatelné, že neexistuje žádný finanční plán, který by umožnil řádné posouzení výdajů.

Evropská komise prý také zaznamenala spekulace českých médií, že by mohlo dojít ke zneužití peněz z evropských fondů pro lepší komunikaci s médii před podzimními krajskými volbami. Vznik obou projektů navíc se zástupci komise nikdo neprojednal, a to se prý děje opakovaně. Většina z návrhů je zaměřena na tvorbu webových portálů za desítky nebo stovky milionů. Evropskou komisi to přivádí k vážným pochybnostem, zda jsou skutečným záměrem systematické změny potřebné pro modernizaci českého vzdělávacího systému.

Pokud by tedy nyní ministr Dobeš projekty zahájil a komise je odmítla proplatit, musely by být opět zaplaceny z peněz daňových poplatníků. Komise totiž ministra jasně písemně upozornila, že ve stávající podobě projekty neproplatí. V úterý ministr školství Josef Dobeš oznámil, že zastavil sporný projekt SPORT. Další z kritizovaných projektů pod názvem OKNO běží dále.

Ministerstvo školství má problémy s čerpáním peněz z evropských fondů již delší dobu. Audit Evropské komise například odhalil i chyby v zadávání veřejných zakázek v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschop­nost. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio