Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nečas představil lék na recesi. Zvýšení DPH, úprava valorizace důchodů a progresivní daň.

Na pondělní schůzce ministrů premiér Petr Nečas sdělil, že není možné se držet parametrů konvergenčního plánu bez dvou opatření, a to na straně výdajové a na straně příjmové.

Na pondělní schůzce ministrů premiér Petr Nečas sdělil, že není možné se držet parametrů konvergenčního plánu bez dvou opatření, a to na straně výdajové a na straně příjmové. Na straně příjmové je to daň z přidané hodnoty, kterou navrhují sjednotit na 20%, při tom by pro léky a knihy zůstala snížena, tedy 14%. Zde by rozpočet mohl narůst o 18 až 20 miliard korun. Už v dříve schválené novele se má DPH příští rok sjednotit na 17,5%, ale bez výjimky. Naopak na straně výdajové se uvažuje o změně výpočtu valorizace penzí, kde by se přihlédlo k momentálnímu hospodářskému růstu a vývoji plateb za pojistné, navrhuje ministr financí Miloslav Kalousek a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Existuje i radikálnější řešení, a to zmrazení důchodů. Pokud by k tomu došlo, přistoupilo by se i k dočasnému zavedení dvou daňových pásem. Týkalo by se to lidí s příjmy vyššími než 100 tisíc korun za měsíc. Sazba daně by byla 31 procent v roce 2013, v letech 2014 a 2015 by se zvýšila na 32 procent.

Vláda by chtěla také stáhnout výdaje ze státních podniků a z evropských strukturálních fondů a naopak podpořit export mimo EU přes českou exportní banku. Další návrhy úspor jsou například zrušení porodného, či sloučení s rodičovským příspěvkem, zavedení uhlíkové daně, zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny, nebo nová spotřební daň u vína.

Vše se bude teprve projednávat a uvidíme, jaké kroky pro nás vláda ještě přichystá. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio