Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nejasnosti v zákonech zkomplikují život brigádníkům

Jak upozornila MF Dnes, doposud se vztahovala povinnost lékařské prohlídky jen na běžné zaměstnance, teď ji ale budou muset absolvovat také všichni, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti. Nejvíce se změna dotkne studentů nebo sezónních zaměstnanců.

Jak upozornila MF Dnes, doposud se vztahovala povinnost lékařské prohlídky jen na běžné zaměstnance, teď ji ale budou muset absolvovat také všichni, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti. Nejvíce se změna dotkne studentů nebo sezónních zaměstnanců. Za komplexní lékařskou prohlídku totiž budou muset zaplatit nejméně 500 korun, přestože se mnohdy ucházejí jen o jednorázovou brigádu.

„Zejména u dohod o provedení práce, kdy práce může trvat třeba jen několik hodin, například srovnání knih v knihovně, to není vůbec na místě ani to není potřebné," kritizuje opatření advokát Jan Kozubek.

I samotné ministerstvo zdravotnictví označilo tento krok za přešlap. Lékařům by zákon zajistil plné čekárny, lidi by ale připravil jak o čas, tak o peníze. V některých případech by tak pracovníci spíš prodělali. Ne všichni zaměstnavatelé totiž lékařské prohlídky, které by zahrnovaly i odběr krve a moči, proplácejí.

„Ministerstvo zdravotnictví si je vědomo určitých nejasností, a zejména určitých jaksi nelogičností v tomto opatření," přiznal ministr Leoš Heger při interpelacích v Poslanecké sněmovně.

Zákon vejde v platnost již tuto neděli. Od kdy se jím ale lidé a firmy budou muset řídit ještě není jisté. Ministerstvo tvrdí, že nová pravidla nebudou vyžadována ještě rok, protože účinnost zákona oddaluje přechodné ustanovení. Resort už pracuje na novele, která by měla daná opatření zmírnit. A měl by zapracovat pořádně. Především studentům dohoda o provedení práce umožňuje alespoň příležitostně si při studiu přivydělat. Novely podobného typu jsou silně demotivující a v tomto případě jde o jasný náznak, že se snad více vyplatí sedět doma.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio