Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Neutrální postoj vlády možná dopřeje záchranářům odchodné

Novela prošla vládou, nyní poputuje do parlamentu, kde se rozhodne o jejím přijetí. „Pracovníkům záchranné služby by garantovala vyšší zaměstnanecké výhody a jistoty spočívající na dodatkovou dovolenou jeden týden a odchodné.

Novela prošla vládou, nyní poputuje do parlamentu, kde se rozhodne o jejím přijetí. „Pracovníkům záchranné služby by garantovala vyšší zaměstnanecké výhody a jistoty spočívající na dodatkovou dovolenou jeden týden a odchodné. V tomto bodě tady bylo finální stanovisko vlády neutrální,“ znělo vyjádření premiéra Petra Nečase. Bude-li návrh odsouhlasen, pro záchranáře to bude znamenat základní odchodné ve výši průměrného měsíčního platu, maximálně by se pak mohli dostat na jeho šestinásobek.

Podmínkou je, aby byli pracovníci ve zdravotnictví staří nejméně 50 let, a u záchranky musí mít odslouženo aspoň 15 let. Počítá se i poloviční úvazek a doba služby se sčítá, čili patnáctiletá lhůta nemusí být odpracována v kuse. Co se výše odchodného týče, po zmíněných patnácti letech bude každý další rok činnosti navíc znamenat růst odchodného o třetinu průměrného platu. Na ono maximum by se tak záchranáři dostali nejdříve v 65 letech. Další novinkou bude i prodloužení dovolené o jeden týden.

Náklady, které se se změnami pojí, budou muset uhradit kraje, ti jsou totiž zřizovateli záchranek. První rok by měly na změny vynaložit 50 milionů, následující roky by pak měly přijít kraje na 10 milionů ročně.

Odchodné mělo být do návrhu nového zákona o záchranné službě zahrnuto už v loňském roce, tehdy však neúspěšně. Ministr zdravotnictví Leoš Heger proto slíbil, že jeho úpravu předloží k projednání co nejdříve znovu. Lidé, kteří pracující v tak užitečném sektoru, si odchodné za svou práci jistě zaslouží. Pokud parlament novelu schválí, začne účinkovat od prvního dne druhého měsíce následujícího po dni vyhlášení.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio