Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Odborářům se nelíbilo jednání tripartity, a tak z něj odešli

Odbory byly nespokojeny s předloženými materiály, protože podle nich byly staré. Vláda se prý na schůzi nepřipravila dostatečně, a pro ně tedy nemělo význam na ní setrvat. „Bylo to vidět, dokonce jeden z nich se podřekl, že jsou takto dopředu domluveni usnesením.

Odbory byly nespokojeny s předloženými materiály, protože podle nich byly staré. Vláda se prý na schůzi nepřipravila dostatečně, a pro ně tedy nemělo význam na ní setrvat. „Bylo to vidět, dokonce jeden z nich se podřekl, že jsou takto dopředu domluveni usnesením. Pokud to řeknu velmi zjednodušeně, tak pokud vláda neodvolá úplně všechno, co za poslední rok a půl udělala, tak odchází. Když to řeknu úplně polopatě, tak v podstatě z jejich strany to bylo dvouhodinové divadélko," řekl k odchodu odborářů premiér Petr Nečas. Šéf odborové centrály ČMKOS Jaroslav Zavadil ale vyloučil, že by byl odchod předem domluvený.

Vláda navrhuje škrty, protože chce udržet plánované rozpočtové schodky. Ty pro letošní rok schválila už ve středu. Zmrazit by se mělo 23,6 miliardy korun a deficit by tak měl zůstat ve výši 105 miliard. Odborářům se už před časem nelíbilo, že mají projednávat záležitosti, které již byly schváleny. Nyní byli nespokojeni kvůli stáří materiálů. „To je takové věčné dilema. Když jde Vláda ze stádia, kdy ještě nemá hotovou vládní pozici, tak jsme kritizováni za to, že předkládáme věc, která ještě není hotová. Kdybychom to udělali tak, jak nyní požadují odbory, a přišli tam již s hotovým vládním materiálem, tak bychom zase slyšeli, že je stavíme před hotovou věc," sdělil Nečas.

Odbory nesouhlasí s mnohými úspornými opatřeními a 21. dubna již plánují v Praze demonstraci. „Nejde jenom škrtat ve státním rozpočtu. Mohli bychom se proškrtat k chudobě," vyjádřil nesouhlas šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka je ale zadlužování země stejným tempem jako dosud nepřijatelné. Pokud nemá zadlužování Česka dále pokračovat, chtě nechtě se musí k jistým škrtům přistoupit. Odchodem se ale odboráři připravili o možnost zapracovat na kompromisu a ovlivnit, kde by se mělo šetřit.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio