Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Odbory úřadů práce chtějí demisi ministra Drábka

Odbory současně žádají, aby odpovědnost vyvodilo celé vedení centrálního úřadu práce. Stěžují si především na nefunkčnost počítačových systémů. Právě kvůli tomu prý nejsou úředníci schopni pomoc potřebným vyřizovat. Do práce tedy musí i o víkendech.

Odbory současně žádají, aby odpovědnost vyvodilo celé vedení centrálního úřadu práce. Stěžují si především na nefunkčnost počítačových systémů. Právě kvůli tomu prý nejsou úředníci schopni pomoc potřebným vyřizovat. Do práce tedy musí i o víkendech. Ministerstvo i centrální úřad ale uvedly, že se většina lednových dávek už vydala a vše se do konce měsíce stihlo.

Sociální reforma ministra Drábka systém vyplácení dávek změnila od ledna letošního roku. Všechny podpory, příspěvky a dávky nyní vyplácejí úřady práce. Převzaly od radnic agendu a přes 1600 úředníků.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek řekl, že je s odboráři připraven o pracovních podmínkách jednat a s centrálními odbory se prý schází průběžně. Podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové naprostá většina úřadů už všechny dávky do jednotného výplatního místa poslala. Potíže podle ní způsobil každoroční lednový nápor klientů, změna výpočtů i zvýšení životního minima, ze kterého se některé dávky odvozují.

Systém ostře kritizují i někteří informatici z úřadů práce, kteří si stěžují mimo jiné na nepropojenost aplikací. Do některých je možné jen zadávat data, ne je schvalovat, tisknout rozhodnutí či vypočítávat dávky. Vše se musí většinou dopsat ručně, digitalizace žádostí není vyřešena. Systém poté padá a údaje se neukládají. Informatici tedy doporučují návrat k původním systémům. To ale ministerstvo odmítlo.  

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio