Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Opravář lodí se omylem plaví k Antarktidě

Andhoy si podle všeho černého pasažéra nevšiml proto, že měl na spěch před imigračními úředníky, kteří měli v úmyslu ho deportovat. Pro tamní úřady není dobrodruh nikým neznámým, tu čest s ním měly již loni, kdy se také pokusil o expedici na Jižní pól.

Andhoy si podle všeho černého pasažéra nevšiml proto, že měl na spěch před imigračními úředníky, kteří měli v úmyslu ho deportovat. Pro tamní úřady není dobrodruh nikým neznámým, tu čest s ním měly již loni, kdy se také pokusil o expedici na Jižní pól. Výprava s lodí Berserk se tehdy střetla s bouří a vyžádala si tři oběti. Andhoy mezi nešťastníky nebyl, protože k pólu mířil spolu s dalším kolegou po pevnině na motorových čtyřkolkách. Ze své – úřady opět nepovolené – mise tak vyvázl díky záchranářům živý.

Jeho současná plavba si klade za cíl místo potopení Berserku. Spolu se třemi dalšími muži zde chce vzdát hold utonulým kolegům, na jejichž památku veze věnce a lahve se vzkazy. O neplánovaném spolucestujícím informoval norské rádio sám Jarle Andhoy, podle jeho slov si ale opravář nestěžuje. Dobrodruh si navíc pochvaloval atmosféru na lodi, plavbu prý komplikuje jen skutečnost, že Novozélanďan u sebe nemá doklady. Podle všeho ani netuší, že loď směřuje do nehostinných vod Rossova moře. Šestnáct metrů dlouhá jachta navíc nedisponuje nouzovou bójí, která, dojde-li k nehodě, vyšle signál do družicového systému. Záchranáři tak loď nebudou schopni lokalizovat, posádka čtyř mužů je prý totiž nechce vystavovat žádnému riziku.

Novozélandské úřady už se spojily s norskými, podle premiéra Nového Zélandu Johna Keye ale zatím vysvobození opraváře neplánují. Do antarktické oblasti by měla loď dorazit asi za týden.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio