Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Podepište rozpočtový pakt EU, tlačí osobnosti na Nečase

Podle signatářů petice Nečasovo rozhodnutí nepřipojit se ke smlouvě vážně poškozuje Českou republiku a její vážnost a důvěryhodnost na mezinárodní scéně.

Podle signatářů petice Nečasovo rozhodnutí nepřipojit se ke smlouvě vážně poškozuje Českou republiku a její vážnost a důvěryhodnost na mezinárodní scéně. Evropský pakt o rozpočtu Nečas před časem odmítl podepsat se zdůvodněním, že otázka nebyla dostatečně projednána a že navíc nemá dostatečné pravomoce k podobným rozhodnutím. ČR tak spolu s Velkou Británií byla jediným státem, který se ke smlouvě nepřipojil. Nečas za to čelil intenzivní domácí kritice, ale dočkal se i podpory např. od prezidenta Václava Klause.

Názorové tahanice v ČR jsou podle iniciátorů petice hlavním důvodem Nečasova odmítnutí. „Pobuřuje nás, že historická rozhodnutí České republiky na mezinárodní scéně se opakovaně stávají rukojmími domácích politických pletich a sporů. Premiérovo lavírování okolo smlouvy je zřejmě daleko více ovlivněno situací uvnitř jeho strany, jejíž jedna část názorově následuje prezidenta Václava Klause, než skutečně racionálním a politicky zodpovědným rozhodováním,“ stojí v textu, který sestavili kněz Tomáš Halík, politolog Jiří Pehe a aktivistka Monika MacDonagh-Pajerová.

Mezi třemi sty osobností, které připojily svůj podpis, jsou známé tváře z řad umělců – Olga Sommerová, Fero Fenič či Jan a Zdeněk Svěrákovi. Významným signatářem je kardinál Miloslav Vlk. Najdeme zde však i množství podpisů od vědeckých kapacit či politiků – třeba Bohuslav Sobotka (ČSSD) či několik senátorů za TOP 09. To odráží celkovou situaci na politické scéně, kde ČSSD a TOP 09 ostře nesouhlasí s Nečasovým rozhodnutím, zatímco ODS a VV za premiérem stojí.

„Velká jména“ na petici dělají dojem, jako by Nečas upadl do nemilosti a stal se terčem výčitek ze strany veřejného mínění. Při pročítání znění petice však vyvstává otázka, zda její signatáře náhodou nezajímá více image republiky a její „zapadnutí do kolektivu“ než to, k čemu se při následování většiny zavážeme. Z odmítnutí paktu je vidět, že premiér Nečas cítí svou odpovědnost a pouze nezvedá ruce tak, jak jiní pískají. Věřme mu, že ví, co dělá.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio