Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Podnikatelem roku 2011 se stal Jannis Samaras z Kofoly

Přestože jméno Jannise Samarase není mezi veřejností příliš známo, společnost Kofolu se sídlem v Krnově jistě představovat nemusíme. „Myslím, že je pěkné, že se podnikatelem roku stává Řek," okomentoval předávání cen mladému podnikateli Marek Eben, komentátor slavnostního večera.

Přestože jméno Jannise Samarase není mezi veřejností příliš známo, společnost Kofolu se sídlem v Krnově jistě představovat nemusíme. „Myslím, že je pěkné, že se podnikatelem roku stává Řek," okomentoval předávání cen mladému podnikateli Marek Eben, komentátor slavnostního večera. Hrdý držitel titulu Ernst & Young Podnikatel roku 2011 České republiky přiznal, že oficiální vážné akce nemá příliš v oblibě, a proto si musel na tuto výjimečnou událost dokonce vypůjčit oblek. Jannis Samaras tak získal možnost reprezentovat ČR v červnovém celosvětovém finále v Monte Carlu.

Jannis Samaras se narodil v Československu řeckým přistěhovalcům, kteří do tehdejší ČSSR přišli těsně po 2. světové válce. V 90. letech začal podnikat a s několika společníky založil společnost Kofola, která se stala jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Společnost zaměstnává 2000 lidí a jako jedna z mála během krize neutrpěla větší ztráty, ale naopak posilovala. Její zisky se ročně pohybují ve stovkách miliónů korun.

Na tuzemském trhu Jannisovi vadí hlavně stav dnešní ekonomiky. „Dvacet let tvrdě pracujeme, obrat máme kolem osmi miliard a pak vidíme, že se někdo stane politikem a nabalí se během pár let stovkami miliónů, které navíc pocházejí z našich daní. To je velká ostuda, to se musí změnit,“ konstatoval již na předávání cen Moravskoslezského kraje. Do politiky se vstoupit nechystá, přesto je připraven podpořit jakýkoliv krok k lepšímu.

Určitě se jedná o zajímavý paradox k dnešní situaci Řecka. Nekonvenční a vcelku bezstarostný muž se stal nejúspěšnějším podnikatelem u nás – ukazuje tak, že úspěch nezáleží na národnosti nebo přesvědčení, ale jde jen o to, kolik píle a trpělivosti se práci věnuje.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio