Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Polská sůl není nebezpečná

V roce 2003 se objevily na polských daňových úřadech první anonymní informace o tom, že některé firmy prodávají posypovou sůl potravinářským podnikům a vydávají ji tak za jedlou sůl.

V roce 2003 se objevily na polských daňových úřadech první anonymní informace o tom, že některé firmy prodávají posypovou sůl potravinářským podnikům a vydávají ji tak za jedlou sůl. Vyšetřování prokuraturou bylo bohužel zastaveno, nicméně případ se opět rozvířil v posledních týdnech a naštěstí má dobrý konec.

Že jsou zprávy o nebezpečí technické soli z Polska pro lidské zdraví liché, prokázaly výsledky dvou testů. Dle agentury PAP provedli hygienici z polské hygienické stanice v Poznani testy na pěti vzorcích z firem, které obchodující se solí. Andrzej Trybusz, šéf hygieniků ve Velkopolském vojvodství, se vyjádřil k výsledkům. Podle něho bylo pouze v jednom z testovaných vzorků „o něco více“ síranů, než kolik povolují předpisy a dále, že „výsledky analýz se vejdou do norem stanovených pro potravinářskou sůl“, že tedy „nenasvědčují, že by existovala možnost, aby konzumace výrobků, k jejichž produkci byla použita zkoumaná sůl, měla škodlivý vliv na zdraví“. Dodal však, že se takováto sůl nesmí používat při výrobě či zpracování potravin.

Další test byl proveden v České republice kontrolou Státní veterinární správy. Jednalo se o otestování dvou vzorků polské soli v Moravskoslezském kraji. I tento test dopadl dobře a testovaná sůl podle všeho není pro člověka nebezpečná. Analýza obou vzorků byla provedena v pátek ve Státním veterinárním ústavu Olomouc. Mluvčí státní veterinární správy Josef Duben informoval aktualne.cz o výsledcích: „Z vyšetření vyplynulo, že jde o sůl, která splňuje požadavky na použití v potravinářské výrobě“.

Testy však nejsou u konce. Na řadě jsou také vzorky masných a mléčných výrobků z Polska. Výsledky by měly být známy do pátku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio