Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Populární bloger Alexej Navalnyj se opět obouvá do ruské vlády.

„Boj s korupcí je můj ekonomický program. Obsažný a realistický. Heslo »Nebrat a nekrást« není rétorický obrat, ale podstata politických přeměn.

„Boj s korupcí je můj ekonomický program. Obsažný a realistický. Heslo »Nebrat a nekrást« není rétorický obrat, ale podstata politických přeměn. Boj s korupcí je hlavní a fakticky jediná strukturální reforma, kterou lze začít třeba už zítra a která je klíčovou podmínkou pro odstartování dalších reforem,“ napsal Navalnyj.

Populární ruský bloger se nechal slyšet, že boj proti korupci je nezbytnou podmínkou pro jakékoliv další ekonomické reformy. Země se podle něj potýká s velkým procentem zkorumpovaných úředníků a státních činitelů. Vláda by prý měla investovat peníze spíše do boje s korupcí než do výstavby dalších ropovodů a plynovodů. Dokonce staví v žebříčku korupce Rusko mezi státy jako je Uganda či Nigérie.  Putin prý svými sliby o stabilní ekonomické situaci zastírá skutečnou pravdu.

Autor si nemyslí, že řešení korupce by mělo být přehnaně nákladné nebo složité. „Nevyžaduje velké náklady. Je to oblast, kde 20 procent námahy přinese 80 procent výsledku.“

S vládou měl problémy již v minulosti. Navalnyj proslul jako aktivista odhalující nezákonné vládní machinace, mezi které patřilo například podezřelé rozdělování státních zakázek. Úřady byl obviněn a stíhán kvůli údajným podvodům, kterých se měl dopustit jako poradce gubernátora Kirovské oblasti. Na začátku prosince minulého roku byl zatčen na protestech proti vítězství strany Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina. Strana ve volbách zvítězila těsnou většinou, podle opozice však bylo hlasování provázeno podvody.  Patnáct dní si odseděl ve vězení za neuposlechnutí policejního rozkazu během demonstrace.

Již delší dobu si řada ruských novinářů a aktivistů stěžuje na omezování svobod v Rusku. Podle nich Putinova vláda nezákonně potírá opozici a kritiku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio