Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Porodné by mělo od příštího roku končit

Toto opatření plánované na rok 2013 je součástí úsporného balíčku státu, žádnou závratnou sumou ho ale neobohatí. Výraznější úsporu oproti tomu představovala legislativní změna v lednu 2011, kdy byly zavedeny parametry určující kdo na porodné nárok má a kdo ne.

Toto opatření plánované na rok 2013 je součástí úsporného balíčku státu, žádnou závratnou sumou ho ale neobohatí. Výraznější úsporu oproti tomu představovala legislativní změna v lednu 2011, kdy byly zavedeny parametry určující kdo na porodné nárok má a kdo ne. „Zatímco podle starých pravidel stát vyplácel porodné na každé narozené dítě bez ohledu na příjem rodiny, nově byla dávka přiznaná pouze těm, jejichž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima,“ řekla Táňa Švrčková z ministerstva práce a sociálních věcí. Musí se navíc jednat o prvorozené dítě.

Z deseti tisíc příjemců měsíčně tak rázem byla pouhá tisícovka a z vyplacené miliardy a půl se kleslo na 291,9 milionu korun. Úspory státu by tak další změnou – úplným zrušením porodného – byly nižní ani ne o 300 milionů, což oproti původnímu ušetření není zrovna závratná částka. Aby nebyli rodiče znevýhodněni, mohli by si hned po narození dítěte vybrat část rodičovského příspěvku, což by představovalo pomoc především pro matky bez nároku na peněžitou pomoc v mateřství.

Porodné je pro spoustu rodičů jistě velká pomoc, přesto by jeho zrušení po troše zamyšlení nemělo vyvolávat vlnu negativních názorů. Pokud by tato změna mohla ovlivnit rozhodnutí párů pořídit si dítě, jak se o něj plánovali starat do budoucna? Jednorázová částka sice pomohla opatřit nějakou tu výbavu, ale s dítětem rostou i jeho nároky a tím i náklady na něj. Pokud tedy někdo toho rozhodnutí stavěl na příspěvku státu, je dobře, že ho nedostane. Dítě má být vychováváno v zajištěné rodině, kde by mu nechybělo nic, co by ke svému zdravému vývoji mohlo potřebovat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio