Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Pražští kmotři dali 200 milionů na volební kampaň

Jaroslav Škárka v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 5 prohlásil, že předvolební kampaň Věcí veřejných měla být financována vlivnými pražskými podnikateli Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou.

Jaroslav Škárka v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 5 prohlásil, že předvolební kampaň Věcí veřejných měla být financována vlivnými pražskými podnikateli Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. Z 200 milionů korun, které oba podnikatelé poskytli, jim ale strana měla postupně "různými formami" vrátit dvojnásobek. O alarmujícím případu korupce, který by vedl k tunelování a dohazování státních zakázek, prý Škárkovi řekl sám Vít Bárta v době, kdy byli oba politici přáteli.

„Jde o další z mnoha lží pana Škárky,“ reagoval na výrok Vít Bárta. Svou stranu prý financoval průhledně a jakoukoliv vazbu na oba muže odmítá. "Popírám, že by měli s Věcmi veřejnými něco společného. Když jsem se stal ministrem dopravy, zakázal jsem naopak Hrdličkovi i Janouškovi vstup na ministerstvo," uvedl.

Hrdlička i Janoušek jsou známí jako šikovní podnikatelé se silným politickým vlivem. První z nich již byl v  minulosti pro podezření z korupce vyšetřován, soud mu však vinu neprokázal. V médiích je často zmiňován jako jeden z "kmotrů" ODS. Druhý je naopak znám úzkými vazbami na bývalého primátora Pavla Béma (ODS), jemuž zaplatil kampaň v roce 2006.

Škárka v pondělí u soudu mimo jiné řekl také to, že se v roce 2009 účastnil jednání v sídle ABL, na němž Bárta nabídl Radku Johnovi 150 000 měsíčně za to, že se John stane předsedou Věcí veřejných. O tom, zda peníze nakonec skutečně byly vypláceny, Škárka však informaci neměl. Bylo zmíněno i údajné Bártovo uplácení poslankyně za VV Kristýny Kočí či takzvaný "Etický kodex", na jehož přípravě se podílely špičky VV a který měl podle Škárky nastavit pravidla, jak by mohla strana vytěžit peníze z veřejných zakázek.

Jaroslav Škárka, ač rozhazoval velká jména na všechny strany, však byl u pondělního soudu sám obžalovaným (více zde). Je podezřelý z toho, že přijal úplatek od Víta Bárty za to, že složí poslanecký mandát či za nečisté personální šachy a dosazování Bártových oblíbenců na vysoké posty ve VV. K přijetí peněz nakonec loni 29. března skutečně došlo. Podle Víta Bárty se však jednalo o půjčku, o kterou ho Škárka předem sám požádal. To Škárka odmítá. Pokud se však jednalo o úplatek, jak on sám tvrdí, s penězi nenaložil tak, jak by měl. Na policii totiž nešel okamžitě a dokonce část z přijatých peněz použil.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio