Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Přestupný den zmátl počítačové systémy na úřadech

Tisková zpráva z Mostu informuje o tom, že rozsah technické závady se nevztahoval pouze na výdej občanských průkazů, nýbrž zavinil průtahy i u cestovních dokladů. Že za všechno mohla dvacet devítka v kalendáři, což potvrdil i mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Tisková zpráva z Mostu informuje o tom, že rozsah technické závady se nevztahoval pouze na výdej občanských průkazů, nýbrž zavinil průtahy i u cestovních dokladů. Že za všechno mohla dvacet devítka v kalendáři, což potvrdil i mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. „Ano, je pravda, že došlo k neplánovanému výpadku systému vydávání občanských průkazů. Na vině je přestupné datum v kalendáři, závada byla odstraněna v 9.55,“ řekl. „Za případné komplikace se všem samozřejmě omlouváme," doplnil mluvčí.

O systémových problémech prý všechny úřady věděly. Po obnovení výdeje pasů ale přesto vše nefungovalo na sto procent. „Nefunkční tedy zatím zůstává náběr a výdej elektronických občanských průkazů," upřesnila vedoucí tiskového oddělení města Most Alena Sedláčková. Za programové nedostatky ale nemohlo jen neobvyklé datum.

Technické problémy byly pozorovatelné už na začátku roku, kdy systém vypadával na území celé České republiky, a netrpěliví lidé postávali v dlouhých frontách. I úředníkům se nelíbilo, jak komplikované systémy jsou. Součástí inovací bylo i zavádění nových elektronických občanských průkazů dvou typů. První obsahuje strojově čitelné údaje, druhý se může chlubit elektronickým čipem, díky kterému může jeho majitel využívat elektronického podpisu.

Češi si poslední dobou zvykají, že úřední systémy nemají vychytané všechny mouchy. Ve srovnání s jinými příčinami je ta dnešní spíš k pobavení, než podnětem pro velkou kritiku administrativy. Stávat by se to nemělo, ale vcelku o žádnou tragédii nešlo.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio