Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Rampula zveřejnil bezpečnostní videozáznam, ohrozil vyšetřování

Šéf Vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimil Rampula byl i přes své vystupování v pochybných kauzách zavánějících korupcí navrácen do funkce.

Šéf Vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimil Rampula byl i přes své vystupování v pochybných kauzách zavánějících korupcí navrácen do funkce. Rozhodnutí pražského městského soudu o navrácení Rampuly do funkce se nelíbí ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi, který si za odvoláním Rampuly stojí a chce o něj opětovně zažádat. „Politická reprezentace se musí rozhodnout, zda pan Rampula zůstane ve funkci. Pokud zůstane, tak ale asi beze mě," sdělil svůj záměr Pospíšil.

Situace vygradovala v pátek, a to ve chvíli, kdy Rampula předložil bezpečnostní videa médiím. Ta zachycovala, jak se neznámé osoby dostaly do kanceláře náměstka Libora Grygárka, a právě na jejich základě chce Rampula podat na Stanislava Mečla, který jeho funkci zastupoval, trestní oznámení. Podle Rampuly totiž právě on umožnil neznámým osobám přístup do kanceláře. Za zveřejnění videozáznamu čelí ostré kritice, protože svým jednáním mohl ztížit vyšetřování případu. Mečl k záznamu sdělil, že neznámí muži byli policisté, média pak přišla s informací, že mohlo jít o osoby z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Premiér Petr Nečas naléhá na Pospíšila, aby situaci uklidnil a vzkázal, že žalobci mají bojovat se zločinem, ne mezi sebou. Pospíšil ale návrat Rampuly do funkce striktně odmítá, a i jeho funkce je tak ohrožena. V souvislosti s místem ministryně spravedlnosti se často spojovalo jméno vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake, ta ale o post velký zájem neprojevuje.

Jednání Rampuly působí jako zoufalý pokus očistit své jméno tím, že se bude pokoušet směřovat pozornost na někoho jiného. Za svůj čin navíc nepřebírá zodpovědnost a vše se pokouší obhájit svou nevědomostí. „Já nemám důvod odstupovat ze své funkce. Jestli se jednalo o akci bezpečnostních složek, o tom já jsem nebyl informován, a proto jsem logicky ani nemohl žádnou akci zmařit," dodal.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio