Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Romské sdružení musí vrátit dotace. Šlo o tunelování?

Celý problém tkví v tom, že sdružení ne a ne reagovat na jakoukoli výzvu kraje. Nechalo si uniknout termín řádného vyúčtování, který byl stanoven na 31. leden, přesto však dostalo ještě jednu šanci. Marná snaha.

Celý problém tkví v tom, že sdružení ne a ne reagovat na jakoukoli výzvu kraje. Nechalo si uniknout termín řádného vyúčtování, který byl stanoven na 31. leden, přesto však dostalo ještě jednu šanci. Marná snaha. Krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček potvrdil, že v současnosti se již sestavuje trestní oznámení, věc už se navíc dostala i k prošetřování na finančním úřadě.

Díky svým projektům dostalo sdružení asi 50 milionů korun, přičemž v jejich nakládání s financemi byla zjištěna velmi vážná pochybení, ministerstvo práce vidí v jeho jednání velkou podobu s účelným tunelováním. „Terénním pracovníkům platili třeba 50 000 korun, přitom jiné organizace vyplácejí kolem 15 000,“ uvedl příklad Petráček. Sdružení ale nešetřilo ani na nákladech spojenými s provozem nebo pronájmem aut. Dokumentace o vyplácení mezd sice pokulhává, přesto se minimálně u jedné pracovnice prokázalo, že si měsíčně přišla na 99 tisíc hrubého. „Ti romáci bez vzdělání se mi jen chlubili, že berou padesát tisíc měsíčně. Vůbec se nedivím, že zavřeli to sdružení a možná zavřou i je. Oni tam nebyli pro nás, romy, ale jen pro svůj užitek. Hráli si na grófy,“ potvrdila Jitka Gáborová z České Lípy.

Vše se odhalilo díky kontrolorům. Na projekt sociální prevence padlo v Libereckém kraji 250 milionů korun. Vzhledem k tomu, že nejde o malé částky, jsou takové kontroly více než na místě. To ale očividně nestačí a je nutné zavést i preventivní kroky, aby k podobným situacím nedocházelo. Jak jde vidět, později už bývá často problém se s pochybenými kontaktovat, natož aby se kraj domohl vrácení peněz.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio