Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Schwarzenberg: Být Nečasem, odejdu do kláštera

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohlásil, že není jeho úkolem řešit potíže koaliční občanské demokracie. Premiéru Nečasovi však doporučil, aby se „stáhnul do kláštera a podstoupil čtyřicet dní pokání“.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohlásil, že není jeho úkolem řešit potíže koaliční občanské demokracie. Premiéru Nečasovi však doporučil, aby se „stáhnul do kláštera a podstoupil čtyřicet dní pokání“. Kvůli aféře poslance ODS a bývalého primátora Pavla Béma (o aféře čtěte podrobněji zde).

Na tiskové konferenci po jednání s makedonským ministrem zahraničí Nikolou Popoským padla směrem k předsedovi TOP 09 otázka, zda mu kroky vedení ODS v případu telefonátů Pavla Béma a Romana Janouška přijdou dostatečné.

„Přiznávám se, že kdybych sám byl předsedou ODS a premiérem, tak asi bych vzal toto velikonoční období jakožto příležitost, abych se stáhnul do kláštera, (podstoupil) čtyřicet dní pokání a potom vyšel s rozhodnutím, jak ten problém řešit,“ vyjádřil se Schwarzenberg k probíhajícím událostem.

Kvůli kauze s odposlouchávanými telefonáty mezi Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem již bývalý primátor pozastavil své členství v ODS. Udělal tak na výzvu premiéra Petra Nečase, který zároveň upozorňoval, že v případě nevyslyšení ho strana nejspíš sama vyloučí. Odposlechy pořízené před pěti lety ukazují Janouškův vliv na tehdejší postupy magistrátu, například prodej majetku nebo rozhodování o územním plánu. Případem se momentálně zabývá policie. V Poslanecké sněmovně Bém zatím přesto zůstává.

Kníže Schwarzenberg k událostem dodává, že se problémy ODS nehodlá zabývá. „Když se mě ptají, co tomu říkám, já si tím hlavu nelámu. Je to jejich záležitostí, musí si to vyřešit oni,“ řekl šéf české diplomacie.

Pokud se ministr zahraničí pokoušel květnatým jazykem navrhnout, aby si premiér vzal nějakou dobu na rozmyšlenou a potom přednesl brilantní řešení, není na tom nic až tak zvláštního. Jestli svá slova ale myslel doslovně, měl by se nejspíš zamyslet nad tím, jestli mnohokrát odříkávaný otčenáš opravdu přinese nějaký užitek.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio