Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Síť úplatků a nahrávání, tak popisuje Kristýna Kočí Věci veřejné

Začátkem týdne se konala další soudní řízení týkající se korupční kauzy politiků nejmenší vládní strany Věcí veřejných.

Začátkem týdne se konala další soudní řízení týkající se korupční kauzy politiků nejmenší vládní strany Věcí veřejných. Poté, co v pondělí vypovídal lídr VV Vít Bárta a jeho někdejší spolupracovník Jaroslav Škárka, v úterý dostala slovo bývalá šéfka politického klubu strany Kristýna Kočí. Promlouvala coby svědek události. Bárta by mohl jít do vězení až na šest let, Škárka je obviněn z přijetí úplatku (více čtěte zde).

Kristýna Kočí je nyní nezařazenou poslankyní a o své zkušenosti s Věcmi veřejnými se vyjadřovala dost nevybíravě. Strana podle ní fungovala jako síť machinací, nahrávání a uplácení. Ve které navíc vládly nedemokratické principy.

Úplatek jí měl Vít Bárta předat 29. března. Kočí byla podle svých slov zcela vyděšená. „Měla jsem v tašce, v deskách půl milionu korun, které jsem dostala od Víta Bárty za loajalitu.“ Obálku potom předala notáři. Částka, kterou od Víta Bárty dostal Škárka, činila 170 tisíc korun. Podle někdejšího lídra Věcí veřejných šlo v obou případech o půjčku. To Kristýna Kočí popřela.

Poslankyně dále vypověděl, že Bárta sliboval členům strany dorovnávání platů poté, co odhlasovali jejich snížení. Také mělo docházet k manipulaci vnitrostranických referend. Neférová jednání strany má Kočí zaznamenané. Nahrávala prý jednání pro svoji ochranu a kopie pro jistotu rozšířila známým.

U soudu proti ní stanula Kateřina Klasnová, která mluvila ve prospěch svého manžela Víta Bárty. „Jsem přesvědčená o tom, že můj manžel je nevinný,“ vypověděla. „Nic neukradl. Za své peníze nezískal žádná privilegia ani žádné protislužby – možná jen hořkou zkušenost, že přátele a spolupracovniky je zapotřebí si vybírat lépe.“

Ve středu potom před soudem vystoupil také Kamil Jankovský, ministr pro místní rozvoj. Do celé kauzy se tak najednou dostala další verze - podle Jankovského si Kristýna Kočí řekla Bártovi o částku šest milionů korun. Za co ji měla dostat, to si prý již nevzpomíná.

„Slyšela jsem, že si Kristýna Kočí řekla o takové peníze,“ potvrdila výpověď místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová. Kristýna Kočí to jednoznačně odmítá. Také Radek John, který vypovídal u středečního přelíčení, prý o ničem takovém neví. Na to, že by Kočí žádala po Bártovi nějaké peníze, si nevzpomíná.

Ať už ostře sledované soudní jednání tedy dopadne jakkoli, bude to stále slovo proti slovu. Věci veřejné, které plánovaly zamést s korupcí v české politice, se do svých vlastních konfliktů pořádně zamotaly.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio