Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Slovenskem stále otřásá kauza Gorila

Gorila je spis tajné služby, jež má popisovat vzájemné vazby společnosti Penta a vládních politiků a jejich spolupráci v letech 2005 a 2006. V dokumentu vystupuje řada minulých i stále aktivních politiků.

Gorila je spis tajné služby, jež má popisovat vzájemné vazby společnosti Penta a vládních politiků a jejich spolupráci v letech 2005 a 2006. V dokumentu vystupuje řada minulých i stále aktivních politiků. Dokument lidi natolik pobouřil, že současná parlamentní strana SDKÚ klesla v předběžných volebních průzkumech na 4,3 %.  Protesty, které trvají několik týdnů, by měly opadnout příští týden, kdy se má rozhodnout, zda jsou dokumenty opravdu pravdivé.

Celou kauzu rozvířil novinář kanadského původu Tom Nicholson, který žije již 20 let na Slovensku. Právě on odkryl celou kauzu a získal si sympatie mnoha lidí na veřejných projevech.  Původně chtěl o případu vydat knihu, to mu však na popud finanční skupiny Penta zakázal soud. Novinář na volné noze je však natolik oblíbený, že vznikla sbírka, jež mu má pomoct v dalším pokračování ve vyšetřování. Díky neziskové organizace Aliance Fair Play se povedlo vybrat 5000 EUR, z těch bude čerpat svůj plat a budou mu sloužit jako služební výdaje. Od Penty mu však hrozí soudní žaloba.

Za organizací hromadných protestů stojí lidé, kteří se spolu seznámili pomocí internetu a dříve se neznali, spojuje je nechuť k slovenské zkorumpované politice a vůle změnit současný stav země. Přestože počty protestujících klesají, případ stále sleduje celá země. Mezi organizátory vznikly neshody a rozpory, nakonec se však domluvili na největší celoslovenský protest proti „Gorile“, který se chystá na příští pátek. Desátého března by se měly uskutečnit předčasné volby – řadě stran, které jsou v kauze namočeny, tak hrozí podstatně nižší procentuální úspěch, než který čekaly. K urnám se má navíc dostavit jen polovina voličů. Bude tedy zajímavé sledovat, jestli nepokoje opravdu ovlivní volby a zda skutečně povedou k viditelným změnám. Zatím se celá země bouří, ale z minulosti víme, jak snadno lidé na podobné prohřešky zapomínají.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio