Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Spálení Koránu vyvolalo v Afghánistánu nepokoje, které si vyžádaly desítky obětí

Obrovský rozruch v Afghánistánu vzbudilo spálení několika výtisků Koránu, za nímž stál omyl spojeneckých jednotek NATO. Knihy prý vojáci shromáždili v jedné z věznic v provincii Parván a nedopatřením je poslali jednotce převážející odpad ke spálení.

Obrovský rozruch v Afghánistánu vzbudilo spálení několika výtisků Koránu, za nímž stál omyl spojeneckých jednotek NATO. Knihy prý vojáci shromáždili v jedné z věznic v provincii Parván a nedopatřením je poslali jednotce převážející odpad ke spálení. Zvěsti o pošpinění svaté knihy se brzy roznesly afghánskou metropolí a vyvolaly demonstraci před základnou Bagram severně od Kábulu. Demonstrace se zúčastnilo zhruba tisíc lidí. Spálení náboženských knih vyvolalo řadu dalších protestů, při jejichž rozháněni policí a armádou zahynulo 30 lidí.

Za spálení Koránů se omluvil jak velitel jednotek NATO v Afghánistánu, tak Barack Obama. Americký prezident zaslal omluvný dopis svému afghánskému protějšku a slíbil, že případ bude pečlivě prošetřen. Případ komentovalo i hnutí Taliban. „Na obranu svaté knihy musíte útočit na vojenské základny interventů, na jejich vojenské konvoje, musíte je bít, unášet, zabíjet a dávat jim takovou lekci, aby si už nikdy nedovolili urazit Korán,“ píší ve své oficiální zprávě.

A Taliban svým slovům opravdu dostál. První útok se odehrál na ministerstvu vnitra v Kábulu, kde po střelbě padli k zemi dva američtí poradci. Afghánská policie nezveřejnila žádné bližší informace, pouze sdělila, že probíhá vyšetřování. NATO po útoku odvolalo všechny své zaměstnance z ministerstev v Kábulu. Na letiště v Džalálábádu na východě země zase zaútočil sebevražedný atentátník v autě plném výbušnin. Při útoku zemřelo 9 lidí a minimálně 10 dalších je zraněno. Podle velení NATO není mezi oběťmi žádný voják mezinárodní koalice.

Z minulých let je všeobecně známo, jak citlivě reaguje islámský svět na zesměšňování svých symbolů. Je otázkou, zda se po tomto incidentu uskuteční plánované stažení amerických jednotek v roce 2013.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio