Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Stát chce zavést maximální částku, kterou lze prohrát na automatech

Od tohoto opatření si ministerstvo slibuje zmírnění dopadů hazardních automatů na závislé hráče. Novela loterijního zákona by měla přesně rozdělovat různé skupiny podniků podle toho, jak velké množství peněz jimi bude moci protéct za hodinu.

Od tohoto opatření si ministerstvo slibuje zmírnění dopadů hazardních automatů na závislé hráče. Novela loterijního zákona by měla přesně rozdělovat různé skupiny podniků podle toho, jak velké množství peněz jimi bude moci protéct za hodinu. „To znamená, že se tam nebudou házet stokoruny a tisícikoruny, ale jen drobné,“ vysvětluje náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Podle novely by tak hazardní hráči mohli za svou zálibu v barech a hospodách utratit 3000 za hodinu. Navíc na jednu hru půjde vsadit pouze deset korun. V herně bude limit 6000 korun. Ovšem v kasinu se může smolaři špatný den pěkně prodražit. Za hodinu zde může prohrát až 80 000 korun. I to je ovšem výrazné omezení oproti minulosti, kdy nebyla výše proher nějak limitována a záleželo tak pouze na schopnostech hazardního hráče, jak velký obnos dokázal za hodinu prohrát.

Majitele kasin a jiné provozovatele hazardu proti rozhodnutí ministerstva financí kupodivu neprotestují.  Naopak návrh podporují – podle nich je to u moderních herních automatů možné bez problému nastavit. Zákon by měl platit od roku 2013 a místo ministerstva financí budou hazard povolovat místní finanční úřady. Obce si přesto ponechají možnost ovlivňovat a regulovat místní hazard vyhláškami.

Určitě je to krok správným směrem, protože to pomůže alespoň částečně zmenšit částky, které patologičtí hazardní hráči denně utratí. Podle průzkumů se pohybuje počet pacientů, kteří se lečí z této závislosti, okolo 1000 ročně. Číslo by se tam mohlo alespoň mírně snížit. Novela však v žádném případě nevyřeší problém závislosti na hazardu, k tomu by bylo potřeba mnohem radikálnějších kroků.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio